Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » ‘Her daim genç’ bir festival

‘Her daim genç’ bir festival

‘Her daim genç’ bir festival20 Nisan 2018 - 11:04
Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl 29. kez başkent seyircisini hem sinema dünyasının klasikleriyle hem de son dönem festivallerde öne çıkan filmlerle buluşturuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen 29. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl da sinemanın dikkat çekici filmlerinin bir araya geldiği bir programla dün başladı. 29 Nisan’a dek sürecek festivalde, usta yönetmenlerin yeni filmlerinden genç yönetmenlerin yenilikçi filmlerine, sinemanın kült eserlerinden uluslararası festivallerde dikkatleri çeken en özgün yapımlara, dünya sinemasından özel bir seçki geniş kitlelere seslenecek.
 
 
Festivalin sinemaseverlerin merakla beklediği Dünya Sineması seçkisinde Retrospektif: Kenji Mizoguchi, Anısına, Her Daim Genç: 68 Sineması, Komik-i Kıta Avrupa, Aktarmasız Avustralya, Uzak Köşeler, Dünya Festivallerinden, Berlin Ekspresi, Konumuz Sinema bölümleri yer alacak.
 
Çektiği filmlerle yalnızca Akira Kurosawa gibi Japonya’dan çıkan büyük yönetmenlerin değil Jean-Luc Godard, Andrei Tarkovsky gibi ustaların da esin kaynaklarından kabul edilen ödüllü Japon yönetmen ve senarist Mizoguchi’nin ‘A Stroy of Chikamatsu’, Venedik Film Festivali’nden ödüllü ‘Sansho the Baliff’, ‘Street of Shame’ ve ‘A Geisha’ filmleri sinemaseverlerle buluşacak.
 
‘Zombi’ filmlerinin babası George A. Romero anısına ‘Night of the Living Dead’, usta oyuncu Jeanne Moreau anısına François Truffaut’nun yönettiği ‘Jules et Jim’, Münir Özkul anısına Reha Erdem’in yönettiği ve oyuncunun oynadığı son sinema filmi olma özelliğini de taşıyan ‘A Ay’ ve Ingmar Bergman’ın doğumunun 100. yılı anısına ‘The Seventh Seal’ filmlerinin gösterimleri yapılacak.
 
68’in 50. yılı anısına
 
Festival seyircileri 1968’in 50. yılına atfen yapılan seçkide Dennis Hopper’ın Altın Palmiyeli filmi ‘Easy Rider’ını, Michael Wadleigh’in ‘Woodstock’ını, Louis Malle’in ‘May Fools’unu, Jean-Luc Godard’ın ‘La Chinoise’ını, Alain Tanner’ın ‘Jonah Who Will Be 25 in the Year 2000’ını ve Margarethe von Trotta’nın ‘Marianne & Juliane’ini beyaz perdede izleme şansı bulacak.
 
Berlinale’den iki ödülle dönen Thomas Stuber imzalı ‘In the Aisles’ın Türkiye’de ilk gösterimi, Türk asıllı yönetmen İlker Çatak’ın Hamburg Film Festivalinde yarışan filmi ‘Once Upon a Time’ da festival izleyicisiyle buluşuyor.
 
Warwick Thornton’ın ‘Sweet Country’si, Peter Weir’ın ‘Picnic at Hanging Rock’ı, Priscilla Cameron’ın ‘The Butterfly Tree’si ve Trevor Graham’ın ‘Monsieur Mayonnaise’i gibi Avustralya yapımı filmler de festivalde yer alıyor.