Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Fatih Akın, Cannes yarışmasında

Fatih Akın, Cannes yarışmasında

Fatih Akın, Cannes yarışmasında14 Nisan 2017 - 10:04
Cannes Film Festivali ana programını dün düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. Ana yarışmada Türkiye kökenli Alman yönetmen Fatih Akın da yer alacak
17-28 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek dünyanın en önemli film etkinliklerinden Cannes Film Festivali, ana programını dün Paris’te yapılan basın toplantısıyla açıkladı. Bu yıl Pedro Almodovar başkanlığındaki jüri tarafından dağıtılacak aralarından Altın Palmiye’nin de olduğu ödüllerin adaylarından oluşan  ana yarışmada Türkiye kökenli Alman yönetmen Fatih Akın’ın yönettiği ‘In the Fade’ de bulunuyor. Şimdilik açıklanan 18 yarışma filmi arasında Michael Haneke ve François Ozon gibi usta yönetmenlerin yeni yapıtları da var.
 
Cannes Film Festivali sıklıkla yarışmadaki kadın yönetmenlerin azlığı nedeniyle eleştiriliyor. Bu yıl, yeterli olmasa da, bu eleştirileri biraz olsun hafifletecek bir tablo mevcut ve Altın Palmiye yarışında üç kadın yönetmenin yeni yapıtları var: Ünlü İngiliz yönetmen Lynne Ramsay’in ‘You Were Never Really Here’ı, Japon sinemasının önemli yönetmenlerinden ve Cannes’da sıklıkla yer alan Naomi Kawase’nin ‘Radiance’ı ve Cannes’da olacağı uzun süredir konuşulan Sofia Coppola’nın imzasını taşıyan ‘The Beguiled’. Coppola üzerinden Cannes’da bu yıl yarışacak Amerikan bağımsızlarına göz atarsak, ‘Frances Ha’nın da aralarında olduğu filmlerin yönetmeni Noah Baumbach’ın Adam Sandler ve Ben Stiller’ın yer aldığı filmi ‘The Meyerowitz Stories’i, yarışmada yer alıyor. Ayrıca diğer Amerikan bağımsızı, ABD sinemasının en yetenekli isimlerinden, en son Cannes’da iki yıl önce büyük heyecan yaratan ‘Carol’ı çeken Todd Haynes’in yönettiği ‘Wonderstruck’ olarak dikkat çekiyor.
 
Güney Kore, bu yıl Cannes’da iki filmle yer alıyor. Bu ülke sinemasının en incelikli filmler çeken ismi Hong Sang-Soo’nun ‘The Day After’ı yarışmada yer alıyor. Ayrıca Sang-Soo diğer bir filmi olan ‘Clair’s Camera’yı, özel gösterimlerde bölümünde sunacak. Dolayısıyla Sang-Soo, Cannes’da aynı yılda iki film sunan ender isimlerden yönetmenlerden biri.
 
Yarışmadaki diğer Güney Koreli yönetmen ‘Yaratık’ (The Host), ‘Snowpiercer’ın da aralarında olduğu ticari ve eleştirel anlamda başarılı filmlerin yönetmeni Bong Joon-Ho. Yönetmenin merakla beklenen yeni filmi ‘Okja’, bu yıl Cannes’da yarışacak.
 
Cannes’da yer alacağı uzun süredir konuşulan diğer bir isim iki Altın Palmiye ödüllü Avusturyalı usta yönetmen Michael Haneke. Yönetmen, ‘Happy End’ adlı yeni filmini Cannes takipçileriyle paylaşacak. Yunan sinemasının ‘Dogtooth’la dikkat çektikten sonra yükselişe geçen ismi Yorgos Lanthimos da yeni filmi ‘The Killing of a Sacred Deer’la Altın Palmiye için yarışacak. ‘Leviathan’la sinema takipçilerini memnun eden Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev de ‘Loveless’la yarışmada yer alıyor. 
 
10 yıl aradan sonra
 
Türkiye kökenli Alman yönetmen Fatih Akın, 10 yıllık bir aranın ardından bir kez daha Cannes’da ana yarışmada yer alıyor. Akın, en son 2007 yılında ‘Yaşamın Kıyısında’yla Cannes’da yarışmış ve En İyi Senaryo Ödülü almıştı. Akın, ‘In the Fade’ adlı yeni filminde başrolde Diane Kruger’a rol veriyor. Akın’ın Hamburg’da çektiği film, önyargıları nedeniyle felakete sürüklenen bir adamı merkeze alıyor.
Etiketler: Fatih Akın  Cannes  in the fade