Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Engelsiz Filmler Festivali üç şehirde

Engelsiz Filmler Festivali üç şehirde

Engelsiz Filmler Festivali üç şehirde09 Ekim 2018 - 12:10
Bu yıl altıncı kez düzenlenen Engelsiz Film Festivali İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da 38 filmi engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak gösteriyor.
Puruli Kültür Sanat tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen, Türkiye ve dünya sinemasından öne çıkan filmleri görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak sunan Engelsiz Filmler Festivali, dün altıncı kez kapılarını açtı. Bugün ve yarın İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda devam edecek festival, 12 - 14 Ekim tarihleri arasında Eskişehir’de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi (Kırmızı Salon), 17 - 21 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverleri ağırlayacak.
 
 
Festivalde bu yıl 38 film izleyicilerle buluşuyor. Engelsiz Yarışma, Türkiye Sineması, Dünyadan, Engel Tanımayan Filmler, Uzun Lafın Kısası, Çocuklar İçin, Sinema Tarihinden, Otizm Dostu Gösterim ve Zebra, festivalin bölümleri olarak sıralanıyor. Festivaldeki filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliyor. Festival filmlerinin erişilebilirlik uygulamaları Sesli Betimleme Derneği tarafından hazırlanıyor. Engelsiz Filmler Festivali’ndeki gösterimler sonrası film ekipleriyle yapılacak söyleşiler ve atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde yapılıyor.
 
 
 
 
 
Yarışmada beş film
 
Festivali Engelsiz Yarışma’sı Türkiye’den dikkat çeken filmlerde oluşuyor. Bu yıl yarışacak filmler, Pelin Esmer’in ‘İşe Yarar Bir Şey’i, Emre Erdoğdu’nun yönettiği ‘Kar’, Tolga Karaçelik imzalı ‘Kelebekler’, Ümit Ünal’ın yönettiği ‘Sofra Sırları’ ve Tayfun Pirselimoğlu’nun imzasını taşıyan ‘Yol Kenarı’ olarak sıralanıyor. En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini yapımcı Nursel Köse, yönetmen Ramin Matin ve sinema yazarı Murat Özer’den oluşan jüri belirleyecek. Festivalin 20 Ekim’de  Goethe-Institut Ankara’da düzenlenecek ödül töreninde ayrıca Braille alfabesi ile de basılan pusulalarla seyirciler tarafından oylanarak belirlenen Seyirci Özel Ödülü de sahibini bulacak.
 
Festivalin sunduğu dünya sineması örnekleri ise arasında ise Christian Petzold’un dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan yeni filmi ‘Transit’ de bulunuyor. Film, Nazi işgali sırasında ölen bir yazarın kimliğini alan bir adamın hikâyesine odaklanıyor. Bu bölümde dikkat çeken diğer bir film Armando Lannucci’nin yönettiği Joseph Stalin’in son günleri ve ölümünün ardından yaşananları anlatan ‘Stalin’in Ölümü’.
 
 
Kısa film yarışması, çocuklara hitap eden filmlerin gösterildiği bölümlerin yanı sıra festival, Sinema Tarihinde adlı seçkide sinemanın geçmişine de bakıyor. Ömer Kavur’un yönettiği klasik sayılan Yusuf Atılgan uyarlaması ‘Anayurt Oteli’, bu bölümde gösterilecek filmler arasında. Gösterilecek diğer film ise büyüme üzerine en önemli filmlerden biri kabul edilen ve François Truffaut’nun imzasını taşıyan ‘400 Darbe’.
 
Engelsiz Filmler Festivali önceki yıllardaki gibi bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.