Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » En hakiki James Bond'a veda

En hakiki James Bond'a veda

En hakiki James Bond'a veda24 Mayıs 2017 - 02:05
İngiliz aktör Roger Moore, 89 yaşında kansere karşı verdiği mücadeleyi kaybetti. En uzun süre ve en çok kez James Bond'u canlandıran aktör, karakterle en çok özdeşleşen isim oldu
SELAY SARI
 
Ajan James Bond rolüne getirdiği kibar, şakacı ve son derece soğukkanlı İngiliz beyefendisi yorumuyla sinema dünyasının ikonlarından birine dönüş oyuncu Roger Moore, dün İsviçre'de kansere karşı verdiği mücadeleyi kaybetti. Cenaze töreni Monako'da yapılacak olan 89 yaşındaki Moore, 6 kez üstlendiği James Bond rolüyle en çok özdeşleşen aktördü.
 
Moore, kendisini üne kavuşturan Simon Templar karakterinin çeşitli özelliklerini James Bond serisine taşıdı.
 
'The Saint' ile ünlendi
 
1927'de Londra'da dünyaya gelen Moore, prestijli Kraliyet Drama Sanatları Akademisi'nde 2 dönem eğitim gördükten sonra okuldan ayrılarak zorunlu olarak orduya alındı. Askerlik görevi bittikten sonra modellik ve oyunculuk yapan aktör,  Simon Templar adında, ülkesinin iyiliği için kötü zenginlerden çalan bir 'kibar hırsız'ı canlandırdığı dizi 'The Saint' (1962-69) ile dünya çapında üne kavuştu. 'The Saint'te geliştirdiği nazik, esprili ama bir yönüyle de karanlık karakteri Bond serisine taşıyacaktı.
 
'Live and Let Die / Yaşamak İçin Öldür'de Jane Seymour ile (1973).
 
En uzun süreli Bond
 
1973'te 'Live and Let Die / Yaşamak İçin Öldür' ile başlayan Bond kariyeri, 'The Man with the Golden Gun / Altın Tabancalı Adam' (1974), 'The Spy Who Loved Me / Beni Seven Casus' (1977), 'Moonraker / Ay Harekatı' (1979), 'For Your Eyes Only / Senin Gözlerin İçin' (1981) ve 'Octopussy / Ahtapot' ile devam etti ve 1985'te 58 yaşında rol aldığı 'A View to a Kill / Ölüme Bir Bakış' ile son buldu. 12 sene boyunca rol aldığı 7 filmle en uzun süre ve en çok kez James Bond'u canlandıran aktör olan Moore, 2004 ve 2008 yıllarında iki ayrı ankette En İyi Bond seçildi. Oyuncu, karakterle bu kadar özdeşleşmekten rahatsız olup olmadığı sorusuna "Hiçbir dezavantajı yok. İnsanlar beni dışarıda gördüklerinde bana çoğu kez 'Bay Bond' diye sesleniyorlar ve hiç rahatsız olmuyorum. Niye olayım ki?" cevabını vermişti.
 
Bond'dan emekli olduktan sonra 5 yıl boyunca sinemadan uzak duran Moore, son olarak 'The Saint'in televizyon filmi uyarlamasında 'Jasper' karakterini canlandırdı.
 
En büyük üzüntüsü 'Arabistanlı Lawrence'
 
Roger Moore, 2014'te Guardian gazetesine verdiği bir röportajda yaşadığı en büyük üzüntüyü 'Arabistanlı Lawrence' rolünün kendisi yerine Peter O'Toole'a teklif edilmesi olarak belirtmişti: "Bunun dışında başka hiçbir şeyi değiştirmezdim."