Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Dizinin tutması benim için sürpriz oldu

Dizinin tutması benim için sürpriz oldu

Dizinin tutması benim için sürpriz oldu16 Kasım 2018 - 10:11
Netflix yapımı Narcos yeni sezonuyla izleyicinin karşısına çıkıyor. Dizinin ünlü yapımcısı ve daha önce de Children of Men, RoboCop gibi filmlerin yapımcılığını üstlenmiş olan Eric Newman ile hem Narcos'un yeni sezonu hem de gelecekte izlenilecek yolu konuştuk.

İhsan Dindar - İstanbul

 

Narcos’un eriştiği başarıyı düşünecek olursak bu maceraya atılırken böyle bir ilgi bekliyor muydunuz?

Hayır, umduğum ama asla beklemedim.  Amerika'nın dışında bu denli başarılı olmasına şaşırdım. Brezilya'da tutacağına inanıyordum zira dizide Brezilyalı bir yıldızımız vardı. Ancak Türkiye, Asya ve Afrika gibi yerlerde bu denli tutması inanılmaz bir sürpriz oldu benim için. Mutluluk verici bir sürpriz oldu.

 

Tüm dünya genelinde tuttu diyebilir miyiz?

Evet, öyle görünüyor ki, gittiğim her yerde popüler bir şov gibi görünüyor! Çok gurur verici bir şey bu.

 

Pablo Escobar bugünlerde belki de hiç olmadığı kadar meşhur. Narcos dizisinin Escobar’ın her zamankinden daha ünlü olmasında büyük rolü olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu şöhrette payınız olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Belki de bir farkındalık arttı. Zaten belki de tarihin en tanınmış kaçakçısıydı. Bu diziyle yaptığımızı umduğum şey, izleyicilerin, Escobar ve onun gibileri ne denli korkunç suçlar işleyen kişiler olduğunu fark edebilecekleri bir şekilde insanlaştırdık. İyi ya da kötü doğmadık, yaşadığımız dünyadan etkileniyoruz. Şunu mutlaka hatırlamalıyız ki tehlikeli davranışları teşvik ettiğimizde, potansiyel  Pablo Escobar gibileri ortaya çıkabiliyor. Ve bugün dünyamıza baktığımızda ahlak yoksunluğunun çok daha fazla Escobar yaratacağını görüyoruz.

 

Hikaye Escobar ile başlayıp günümüzde bambaşka bir coğrafyaya yöneldi. Bu en baştan planlanmış bir şey miydi?

Evet, hikayeyi Meksika'ya götürmek benim isteğimdi. Hikayemiz, kokain ticaretiyle ilgili bir kişi ya da bir organizasyon hakkında değil. Bu yüzden Meksika'ya taşınmak için hep bir planımız vardı. Çünkü Meksika kokain ticaretinin sıfır noktası haline geldi. Tıpkı 1990’lı yılların ortalarında Kolombiya’da olduğu gibi. Kolombiya'nın kokain ticareti trafiği neredeyse bitti. Şimdi orada sadece üretim tarafı var ve Meksikalılar diğer her işin içinde.

 

Peki hikaye bundan sonra başka coğrafyalara ya da ülkelere doğru evrilecek mi?

Bir süreliğini Meksika’da olacağımızı düşünüyorum. Hikayeyi burada yürüteceğimize inanıyorum. Uyuşturucu global bir konu ve her bölge her coğrafya ve her ülke kendi Narcos versiyonuna sahip. Bu yüzden aslında çokça imkana sahibiz.

 

Yeni sezon hakkında bize neler söyleyebilirsiniz? Yeni sezonda bizi neler bekliyor? Heyecanlı mısınız?

Çok fazla heyecanlıyım. Evet, dördüncü sezon, Guatemala kartelinin yükselişi ve Meksika'daki modern uyuşturucu savaşının başlangıcı hakkında olacak. Hikaye 1980’li yılların ünlü kartellerinden Miguel üzerine kurulu. Hikaye, Meksika'daki tüm farklı ve bağımsız tacirleri birleştiriyor ve bunlar Meksika hükümeti ile bir anlaşma yapıyor. Bu sayede belki de Meksika tarihinin en büyük ve güçlü taciri haline geliyorlar. Sezonun Amerika ayağında –ki hikayenin mutlaka bir Amerika yanı olur- Guatemala’dan 1980’lerde gelen Kiki lakaplı DEA ajanı Enrique Camarena, yapılan bu dev ticareti fark eder. Bu dönem aslında uyuşturucunun Amerika’da henüz toplumsal bir sorun olmadığı yıllardır. Bence Amerika uzun yıllar boyunca bunun bir uyuşturucu savaşı olduğunu fark etmedi. Bu hikayede tam da bunun fark edilip ayakta kalınmaya çalışıldığı bir dönemi anlatıyor.

 

Çekimlerden öncesinde Meksika’da üzücü bir kayıp yaşadınız. Bu durum sizi ve ekip arkadaşlarınızı nasıl etkiledi? Bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Evet, dizinin yeni sezonu prodüksiyon aşamasındayken görevli bir arkadaşımız Meksika’da öldürüldü. Korkunç bir trajedi oldu bu bizim için. Polis bu konuda hiçbir şey yapılamayacağını ifade etti. Yanlış zamanda yanlış bir yerde olmakla alakalı bir şey bu ve hepimizi çok korkuttu. Açıkçası bu süreçte yeni sezona başlamak iyi bir yol değildi. Zira hayatını kaybeden arkadaşımız, ekibin geri kalanı tarafından çok sevilen bir isimdi. Bu durum tabii güvenlik önlemlerimizi de arttırmamıza neden oldu. Dünya tehlikeli coğrafyalarla dolu bir yer. Üstelik bunlar tehlikeli olmayan yerlerin yanı başında. Dolayısıyla bu her yerde başımıza gelebilirdi. Etkisi hala üzerimizde ve çok çok büyük bir trajedi.

 

Sizin de başta söylediğiniz gibi Narcos, Türkiye’de çok seviliyor. Ülke genelinde de oldukça popüler. Yeni sezon öncesi Türk izleyicisine söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Ülkenizin hayranıyım. Türkiye’yi daha önce ziyaret ettim ve çok seviyorum.  Türkiye'nin Amerika'nın dünyadaki gerçek dostlarından biri olduğuna inanıyorum. Türkiye’de Narcos’un bu denli ilgi görmesinden ötürü de çok memnunum. Yakın zamanda Türkiye’ye yeniden ziyaret edip film yapımcıları oyuncularla buluşmak isterim.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr
http://instagram.com/ihsandinovski