Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Cannes zombilerle başlıyor

Cannes zombilerle başlıyor

Cannes zombilerle başlıyor14 Mayıs 2019 - 01:05
Tilda Swinton, Brad Bitt, Leonardo Di Caprio, ve Adam Driver'ın başını çektiği oyuncularla bu yıl adeta yıldızlar geçidine dönecek olan 72. Cannes Film Festivali bugün başlıyor. Altın Palmiye için yarışacak yönetmenler ise festival takipçilerinin politik bir yıl geçireceğine işaret ediyor

Nil Kural / Cannes

Dünyanın en yakından takip ettiği festivallerin başında gelen Cannes, bu akşam 72'inci kez başlıyor. Festivalin açılış filmi, aynı zamanda Altın Palmiye için de yarışan ve Amerikan bağımsız sinemasının önemli yönetmenlerinden Jim Jarmusch’un zombi komedisi ‘Dead Don’t Die’. Oyuncu kadrosunda Adam Driver, Chloë Sevigny, Tilda Swinton ve Selena Gomez’in yer aldığı filmden beklenen hem endüstri hem de basın için ağır bir tempoda geçecek 12 güne eğlenceli bir başlangıç sunması.

 

Festivalin izleyici dostu olması beklenen diğer bir yapımı, yetişip yetişmeyeceği belli olmadığı için geç açıklanan yeni Quentin Tarantino filmi ‘Once Upon a Time in Hollywood’. Tam 25 yıl önce ‘Pulp Fiction’la Cannes’dan büyük ödül Altın Palmiye ile dönen yönetmen, Charles Manson cinayetleri gölgesinde bir Hollywood tasviri sunacak. Cannes’a aralarında Leonardo DiCaprio ve Brad Pitt’in de olduğu Hollywood yıldızlarını taşıyacak film, bir aktör ve onun dublörünün etrafında dönen bir hikayeyi konu alıyor.

 

Politik bir yıl

Amerikan sinemasından yarışmada yer alan diğer isim Terrence Malick. Ünlü yönetmenin ‘A Hidden Life’ adlı yeni filmi, Nazi döneminde savaşa girmeyi vicdani ret nedeniyle istemeyen Avusturyalı bir adamı merkeze alıyor.

 

Yarışmada festivalden iki kez Altın Palmiye ödülü kazanmış üç yönetmen var. Bu isimlerden ikisi Belçika sinemasının politik yönetmenleri Dardenne Kardeşler. Yeni filmleri ‘Le jeune Ahmed’, prömiyerini Cannes’da yapacak ve o gün politik tartışmaları festivalin merkezine taşıyacak. Cannes’da bir kez daha yer alan iki Altın Palmiye ödüllü Ken Loach da her zaman olduğu gibi politik bir filmle karşımızda: Yeni Loach filmi ‘Sorry We Missed You’, ekonomik zorlukların altında ezilen bir teslimat kamyonu şoförünü merkeze alıyor.

 

Güney Kore sinemasının önemli yönetmenlerinden Bong Joon-ho’nun yeni filmi ‘Parasite’ ise özel ders veren genç bir adamın bir ailenin yaşamına dahil olmasını konu alıyor.

 

Yarışmanın merakla beklenen diğer bir filmi Jessica Hausner’ın imzasını taşıyan ‘Little Joe’. Avusturyalı yönetmen yeni filminde yeni türler yetiştiren bir şirkette çalışan bir kadının, sahibini mutlu eden bir çiçek türü geliştirmesinin ardından işlerin kontrolden çıkmasını anlatıyor.Jüri başkanlığını Alejandro González Iñárritu’nun üstleneceği yarışmanın yanı sıra Belirli Bir Bakış ve Yönetmenlerin 15 Günü, Eleştirmenler Haftası gibi yan bölümlerin de yakından takip edildiği festival, 25 Mayıs’ta sonlanacak.

 

Varda'lı afiş asıldı

Festivalin resmi afişi önceki sabah Palais des Festivals'e asıldı. Afiş, Fransız yönetmen Agnes Varda'nın 1955'te çektiği ilk uzun metrajı "La Pointe Courte"un yapımı esnasında çekilen fotoğrafını gösteriyor.

Yeni Dalga akımının öncülerinden Agnes Varda, geçen mart ayında 90 yaşında hayatını kaybetmişti.