Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Cannes Film Festivali tartışmalarla başladı

Cannes Film Festivali tartışmalarla başladı

Cannes Film Festivali tartışmalarla başladı19 Mayıs 2017 - 12:05 | Jüri üyeleri Jessica Chastain, Maren Ade, Gabriel Yared, Park Chan Wook, Fai Bingbing, başkan Pedro Almodovar, Paolo Sorrentino, Agnès Jaoui ve Will Smith, basın toplantısı öncesinde kameraların karşısına geçtiler.
70. Cannes Film Festivali, 'Les fantômes d'Ismaël' (İsmail'in Hayaletleri) filminin gösterimiyle başladı. Jüri başkanı Pedro Almodovar, basın toplantısında "Netflix filmleri Altın Palmiye almamalı" derken, jüri üyesi Will Smith buna karşı çıktı
NİL KURAL / CANNES
 
70. Cannes Film Festivali önceki gün Fransız sinemasının önemli yönetmenlerinden Arnaud Desplechin’nın yeni filmi ‘Les fantômes d'Ismaël’le açılışını yaptı. Ancak festivalin ilk gününe jüri başkanı Pedro Almodovar’ın Netflix filmleriyle ilgili sözleri damga vurdu.
 
Açılış gününde ayrıca Pedro Almodóvar başkanlığındaki ana yarışma jürisi basının karşısına çıktı ve soruları yanıtladı. Jüride Pedro Almodóvar’ın yanı sıra ABD’li oyuncu Jessica Chastain, Hollywood yıldızı Will Smith, Çinli oyuncu Fan Bingbing, İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino, Alman yönetmen Maren Ade, Fransız oyuncu ve yönetmen Agnès Jaoui, Güney Koreli ünlü yönetmen Park Chan-wook, Fransız Lübnanlı besteci Gabriel Yared’ın görev alıyorlar. Jürinin basın toplantısında söz alan Will Smith jüride olmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi ve “Tartışmaları dinlemeyi ve film izlemeyi bekliyorum, bencilce nedenlerle buradayım” dedi. Tartışmalar için filmlerin izlenmesi de gerekmedi, jürideki ilk fikir ayrılığı basın toplantısı sırasında Almodovar ile Will Smith arasında, festival öncesinde tartışma yaratan Netflix konusunda çıktı. Yarışmada yer alan Bong Joon-ho’nun ‘Okja’sı ve Noah Baumbach’ın ‘The Meyerowitz Stories’in Fransa’da gösterime girmeden önce Netflix platformunda izleyiciyle buluşacak olması Cannes öncesi tartışılmıştı. Cannes’ın kurallarına aykırı bu durum, filmlerin dünyanın genelinde de gösterime girmeyecek veya festival gezmeyecek olması üzerinden daha geniş bir tartışmaya dönüşmüştü.
 
Jüri başkanı Pedro Almodovar, perdede izlenemeyecek filmlerin Altın Palmiye almasına karşı olduğunu belirtti.
 
Almodovar, jüri toplantısında bu tür platformların getirdiği yeniliklere açık olduğunu ancak büyük perde ve sinema salonlarının yerini almaya çalışmamaları gerektiğini ifade etti ve onları geleneklere saygı duymaya çağırdı: “Ben büyük perdede izlenemeyecek bir filmin Altın Palmiye alması gerektiğini düşünmüyorum.”
 
Will Smith ise çocuklarının hem sinemaya gidip hem Netflix izlediğine işaret etti ve insanların bu ikisini ayırdıklarını söyleyerek Almodovar’ın fikrine karşı çıktı. Jüri, 28 Mayıs’taki ödül törenine kadar 19 yarışma adayını izleyip değerlendirecek.
 
Mathieu Amalric, Arnaud Despléchin, Marion Cotillard, Louis Garrel, Charlotte Gainsbourg ve Hippolyte Girardot, 'Les fantômes d'Ismaël'in galası öncesi poz verdiler.
 
Açılış heyecan vermedi
 
Başrollerini Mathieu Amalric, Marion Cotillard ve Charlotte Gainsbourg’un paylaştığı açılış filmi ‘Les fantômes d'Ismaël’, 20 yıl önce kaybettiği eşi aniden dönen bir yönetmenin yaşadıklarını konu alıyor. Aile ve ilişkiler üzerine gündelik hayatın ritmini ve esprisini, diyalogların gücüyle anlatan bir yönetmen olarak ünlenen Desplechin’nın aynı başarıyı ‘Les fantômes d'Ismaël’le sergilediğini söylemek güç. Yönetmen, film içinde film göstermesinin yanı sıra, komedi ve dramı bir araya getirirken kaybolup izleyiciye karışık hisler yaşatan, doğallık ve akıcılıktan uzak bir filme imza atıyor. Festivalde yarışma dışı olarak gösterilen film, Cannes’ın zayıf açılış filmleri arasında anılacak.