Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Cannes’dan Godard ve Lee’li seçki

Cannes’dan Godard ve Lee’li seçki

Cannes’dan Godard ve Lee’li seçki13 Nisan 2018 - 01:04
Bu yıl 71.si 8-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan Cannes Film Festivali’nin seçkisi dün yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu.
NİL KURAL
 
8-19 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 71. Cannes Film Festivali’nin seçkisi dün duyuruldu. Netflix filmlerinin yer almaması ve basın gösterimlerinin prömiyerlerle aynı ana veya sonrasına alınmasının tartışmalarıyla gündemde olan festival düzenlenen bir basın toplantısıyla resmi seçkilerini açıkladı. Festivalin Altın Palmiye Ödüllü ana yarışmasında aralarında Jean-Luc Godard, Spike Lee ve Jafar Panahi’nin de olduğu isimlerin filmleri yarışacak. Festivalin direktörü Thierry Frémaux, açıklamada şimdilik 18 filmin yer aldığı yarışmaya geçen yıl ‘The Square’de olduğu gibi eklemeler yapılabileceğinin sinyallerini de verdi. 
 
 
Yarışmada dikkat çeken isimlerden biri uzun süredir Cannes’da yarışmada yer almayan Spike Lee. Amerikan sinemasının önemli isimlerinden Lee, yeni filmi ‘BlacKkKlansman’, Colorado’da görev alan siyahi bir polis memurunun oradaki KKK’ye dahil olması üzerinden ilerliyor. 
 
Devler festivalde
 
Fransız Yeni Dalgası’nın efsane yönetmeni Jean-Luc Godard da yeni filmi ‘The Image Book’la Altın Palmiye için yarışacak. Cannes’ın gözde yönetmenlerinden Jia Zhang-Ke de bu yıl yeni filmi ‘Ash Is Purest White’la bir kez daha Altın Palmiye adayları arasında yer alıyor. Yarışma seçkisinde yer alan diğer bir gözde Cannes yönetmeni Japonya’dan Kore-Eda Hirokazu. Yönetmenin yeni filmi ‘Shoplifters’ın dünya prömiyeri Cannes’da yapılacak. ‘Ida’yla En İyi Yabancı Dilde Film dalında Oscar kazanan Polonyalı yönetmen Pawel Pawlikowski de Cannes yarışmasında ‘Cold War’ adlı yeni filmiyle yer alacak. Ülkesinde kendisine getirilen yasaklarla sinema dünyasının gündeminde yer alan İranlı sinemacı Jafar Panahi, en son ‘Taxi’ ile 2015 yılında Berlin Film Festivali’nden Altın Ayı ile dönmüştü. Panahi, yeni filmi ‘Three Faces’i ise yönetmenin takipçileriyle Cannes’da buluşacak.
 
Yarışmada yer alan Lee dışındaki diğer ABD’li yönetmen David Robert Mitchell. ‘It Follows’ adlı korku filmiyle geniş bir kitlenin beğenisini kazanan Mitchell’ın Cannes’da yarışacak yeni filmi ‘Under the Silver Lake’ adını taşıyor. Yarışmada yer alan diğer filmler arasında Stéphane Brizé’nin yönettiği ‘At War’, Lee Chang-dong’un imzasını taşıyan ‘Burning’, Nadine Labaki’nin ‘Capernaum’u, İtalyan sinemasının önemli isimlerinden Matteo Garrone’nin yeni filmi ‘Dogman’, Eva Husson imzalı ‘Girls of the Sun’ da var. ‘The Wonders’la Cannes’dan ödülle dönen İtalyan yönetmen Alice Rohrwacher’in yeni filmi ‘Lazzaro Felice’, ‘The Student’la çıkış yapan Rus yönetmen Kirill Serebrennikov’un ‘Summer’ı, ilk kez Cannes yarışmasında yer alan Ryusuke Hamaguchi’nin ‘Netemo Sametemo’su da Altın Palmiye adayları arasında bulunuyor. Christophe Honoré’nin ‘Sorry Angel’ı ve A.B. Shawky’nin ‘Yomeddine’i de yarışma seçkisinde yer alıyor. Asghar Farhadi’nin yeni filmi ‘Everybody Knows’un ise festivalin hem açılışını yapıp hem de yarışacağı geçen hafta açıklanmıştı.
 
 
Jia Zhang-Ke de bu yıl yeni filmi ‘Ash Is Purest White’ ile Altın Palmiye adayları arasında.