Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Berlinale’de heyecan başlıyor

Berlinale’de heyecan başlıyor

Berlinale’de heyecan başlıyor15 Şubat 2018 - 10:02
Sinema dünyasının en prestijli festivallerinden Berlinale, bu akşam 68. kez kapılarını açıyor. Festivalin açılışını Wes Anderson’ın merakla beklenen yeni filmi ‘Isle of Dogs’ yapacak.
Dünyanın en önemli film festivallerinden ‘Berlinale’, bugün 68’inci kez kapılarını açıyor. Festivalin bu akşamki açılışını gerçekleştirecek film, aynı zamanda bu yılın en merakla beklenen yapımlarından biri: ABD’li sinemacı Wes Anderson’ın yeni filmi ‘Isle of Dogs’. Anderson’ın ‘Fantastic Mr. Fox’un ardından bir kez daha animasyon türüne döndüğü filmi Japonya’da geçiyor ve kayıp köpeğini arayan bir çocuğa odaklanıyor.
 
Akşamki açılıştan önce, festivalin ilk sabahında geleneksel olarak jüri üyeleri de basının karşısına çıkacak ve yarışma filmlerinde nelere bakacaklarına dair açıklamalarda bulunacak. Bu yıl Alman yönetmen Tom Tykwer başkanlığında toplanan jüride Belçikalı oyuncu Cécile de France, İspanyol fotoğrafçı Chema Prado, ABD’li yapımcı Adele Romanski, Japon besteci Ryuichi Sakamoto ve ABD’li eleştirmen Stephanie Zacharek görev yapacak.
 
 
19 film değerlendirilecek
 
Jürinin bu yıl Altın Ayı’nın da aralarında olduğu ödüller için değerlendireceği 19 film var. Wes Anderson dışında yarışmada Amerikan bağımsız sineması Gus Van Sant tarafından temsil ediliyor. Van Sant’ın ‘Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot’u ödül şansını deneyecek ve ‘Sea of Trees’le kariyeri büyük bir darbe yiyen Van Sant’ın parlak günlerine dönüp dönmediğini gösterecek. Van Sant’ın nesildaşı ve bir sonraki filmini tahmin etmenin imkansız olduğu yönetmenlerden Steven Soderbergh de telefon kamerasıyla çektiği yeni filmi ‘Unsane’le Berlin’de ana seçkide ancak yarışma dışı bölümde izleyicilerin karşısına çıkacak.
 
 
 
Türkiye’den iki yapım
 
Almanya’nın yarışmada merakla beklenen filmi ise ‘Barbara’ ve ‘Phoenix’in de aralarında olduğu filmlerin Yeni Berlin Okulu diye adlandırılan akıma ait yönetmeni Christian Petzold’un yönettiği ‘Transit’. Film, Nazi işgalinden sonra Fransa’dan kaçan, ölmüş bir yazarın kimliğine bürünüp Marsilya’da mahsur kalan bir adamı merkeze alıyor. ‘Beden’ adlı filmiyle 2015’te festivalden En İyi Yönetmen Ödülü’yle dönen Polonyalı yönetmen Malgorzata Szumowska da yüz nakli geçiren bir adamı merkeze alan yeni filmi ‘Twarz’la yarışmada dikkat çekiyor. Yarışmaya son eklenen film de ses getirebilir. Norveç yapımı Erik Poppe’un imzasını taşıyan ‘Utøya 22. juli’, yakın dönem Norveç tarihinin kara gününe, Anders Behring Breivik’in gençlik kampındaki katliamını merkeze alıyor. 90 dakika uzunluğundaki film, kurbanların yaşadıkları dehşete odaklanan 72 dakikalık bir tek planla açılıyor.
 
 
 
Bu yıl festivalde Türkiye’den iki ilk film katılıyor. Burak Çevik’in yönettiği Forum bölümünde gösterilecek ‘Tuzdan Kaide’ ve Banu Sıvacı’nın imzasını taşıyan, Generation bölümünde izleyiciyle buluşacak ‘Güvercin’. Festival, 25 Şubat’ta verilecek ödüllerle sonlanacak.
 
 
Etiketler: Berlinale  Wes Anderson