Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Bergman 100 yaşında

Bergman 100 yaşında

Bergman 100 yaşında09 Nisan 2018 - 11:04
Ingmar Bergman’ın doğumunun 100. yılını kutlayan 37. İstanbul Film Festivali, 10 yönetmenin seçtiği dokuz Bergman imzalı filmi izleyiciyle buluşturuyor.
Önceki gün Bergman için düzenlenen etkinlikte ise Bergman Haftası’nı 11 yıl boyunca düzenleyen İsveçli sinema yazarı ve senarist Jannike Åhlunds, festivalin danışmanlarından Milliyet gazetesi sinema yazarı Nil Kural moderatörlüğünde usta yönetmenden bahsetti. Åhlunds, Bergman filmlerinin bugün halen değerini korumasını yönetmenin temalarının gücüne bağladı ve yönetmenin işlediği sevgi eksikliği ve iletişimsizliğin güncel olduğundan bahsetti.
 
 
Yönetmenin üretkenliğinin ise çocukluğundan itibaren dikkat çeken hayal gücüyle ilgili olduğunu söyleyen Åhlunds, yönetmenin kariyeri boyunca işleyeceği temaları tiyatro yönetmeni olarak başladığı kariyerinde henüz 19 yaşındayken bulduğunun altını çizdi. Ancak yönetmenin aynı temaları işlerken farklı stil ve hikaye anlatma arayışının hiç bitmediğini aktardı. Yönetmenin kendi hayat hikayesinden detayların ise filmlerinde sürekli karşımıza çıktığını vurguladı. Bergman’ın sık dile getirilmeyen bir yönünün ise yetenek bulmadaki ustalığını olduğunu söyleyen Åhlunds, görüntü yönetmenlerinden oyuncularına Bergman’ın sıklıkta birlikte çalıştığı ekibin onun gibi dehâlardan oluştuğunu belirtti. Bergman’ın kariyerinin bir döneminde kadın karakterlere yönelmesinin de dikkat çekici olduğunu belirten Åhlunds, kadınları merkeze alan filmlerde erkeklerin önemsiz figürler olduğunu söyledi. Ancak kadın karakterlerin de her Bergman karakteri gibi kendisinden izler taşıdığını aktardı.
 
Etiketler: Ingmar Bergman