Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Antalya'da öze dönüş

Antalya'da öze dönüş

Antalya'da öze dönüş22 Ekim 2019 - 10:10
Bu yıl “Öze Dönüş” temasıyla yola çıkan ve Altın Portakal adının yanı sıra Ulusal Yarışmalar’ına yeniden kavuşan festivalde 29 ülkeden, 69 yönetmenin, toplam 66 filmi gösterilecek.

26 Ekim’de geleneksel kortej coşkusuyla merhaba diyecek festivalin Açılış Töreni’nde Selma Günerive Ahmet Mekin’e Onur Ödülleri verilirken, usta oyuncu Can Kolukısada Yıldırım Önal Anı Ödülü’nü alacak. Türkiye’deki en önemli fon ve networking platformu olan Antalya Film Forum, ilki verilecek Cahide Sonku Ödülüve 150üniversite öğrencili Altın Portakal Sinema Okuluile heyecan yaratan56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1 milyon 437 bin 500 TLdeğerindeki ödülleriyle sinemaya desteğine devam edecek.

 

Türkiye’nin en köklü film etkinliği olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 56.kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 26 Ekim’de başlayacak ve “Öze Dönüş”temasıyla gerçekleşecek olan festivalde, 29 ülkeden, 69 yönetmenin, toplam 66 filmi gösterilecek. Biletlerin 23 Ekim’den itibaren biletix’te satışa sunulacağı festivalin açılış ve kapanış törenleri Kapalı Spor Salonu’nda yapılırken, gösterimler de Antalya Kültür Merkezi’ndeki(AKM) Aspendos Salonu ve Perge Salonu’nda ve Migros AVM’de bulunan Cinemaximum’un 6. ve 7. salonlarında gerçekleşecek.

 

Festivale yeni ekip

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenecek olan 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yönetmenliğini bu yıl, Gezici Festival’in kurucularından, yönetmen ve senarist Ahmet Boyacıoğlu üstleniyor. İdari Direktörlüğünü Cansel Çevikol Tuncer’in yapacağı festivalin sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum’un yöneticiliğini ise Olena Yershova Yıldız yürütecek.

 

Festival afişini Türkan Şoray süslüyor

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin dikkat çekici afişinde rkan Şoray’ın ikonik görüntüsü kullanıldı. “Öze Dönüş” temasından yola çıkarak kurgulanan afişin yüzü olan Şoray, 1964’te Metin Erksan filmi “Acı Hayat”taki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu seçilerek, Altın Portakallı ilk kadın oyuncu olmuştu.

 

Kortej coşkusuyla başlayacak

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 26 Ekim Cumartesigünü geleneksel kortej coşkusuyla başlıyor. Sinema ve televizyon dünyasından ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleşecek kortej, festivalin Açılış Töreni’nin de yapılacağı Kapalı Spor Salonu’nda son bulacak. Antalya halkının davetli olduğu törende Onur Ödüllerive Yıldırım Önal Anı Ödülüsahiplerini bulurken, festivalin bu yılki afişini süsleyen rkan Şorayda gecenin davetlileri arasında olacak.

 

Onur Ödülleri Selma Güneri ve Ahmet Mekin’e

Bitmeyen Yol”(1965), “Ben Öldükçe Yaşarım”(1965) ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeEn İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldığı “Son Kuşlar” (1966) filmlerinin unutulmaz oyuncusu Selma Güneri ve “Düğün”den (1973) “Selvi Boylum, Al Yazmalım”a (1977), rol aldığı sayısız klasik ile sinemamızın en önemli jönlerinden ve karakter oyuncularından biri olan Ahmet Mekin’e 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Onur Ödülleri verilecek.

 

ÇASOD’dan Can Kolukısa’ya ödül

Gecede ayrıca,Çagˆdaş Sinema Oyuncuları Derneği’nin (ÇASOD) sinema ve tiyatroda mu¨şterek başarı go¨steren bir oyuncuya sunduğu ama iki yıl önce geri çektiği  Yıldırım Önal Anı Ödülü, yeniden sahibini bulacak. 1976 yılında Zeki Ökten’in Kapıcılar Kralı”filmiyle başlayan sinema seru¨veninde, “Postacı”(1984),“Asılacak Kadın”(1985), “Sen Türkülerini Söyle” (1986), “Selamsız Bandosu”(1987), “Arabesk” (1988), “Mavi Sürgu¨n” (1992), “Düş, Gerc¸ek, Bir de Sinema”(1995) gibi birc¸ok önemli filmin yanı sıra, Asmalı Konak”, “Yabancı Damat”, Hanımın Çiftligˆi”, “Muhteşem Yu¨zyıl”,“Vatanım Sensingibi televizyon dizilerinde de izledigˆimiz Can Kolukısa, iki yıl sonra yeniden verilecek ödülü festivalin Açılış Töreni’nde alacak.