Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Altın Aslan kime gidecek?

Altın Aslan kime gidecek?

Altın Aslan kime gidecek?11 Eylül 2017 - 06:09 | Samuel Maoz'un 'Foxtrot'u yarışmada ödüle en yakın filmlerden.
74. Venedik Film Festivali bu akşam dağıtılacak ödüllerle sonlanıyor. Hangi filmlerin jüriden ödül alması beklendiğini mercek altına aldık
NİL KURAL
 
74. Venedik Film Festivali bu akşam dağıtılacak ödüllerle son buluyor. ABD’li oyuncu Annette Bening başkanlığındaki ana jürinin büyük ödül Altın Aslan’ın aralarında olduğu ödülleri dağıtacağı tören öncesinde kalbur üstü filmlerden oluşan yarışmanın öne çıkan filmlerine bir göz atalım.
 
Festivalin ilk günlerinden izleyiciyle buluşan Ziad Doueri imzalı Lübnan yapımı ‘The Insult’ hâlâ ödül şansı yüksek filmler arasındaki yerini koruyor. Lübnan’da bir Hıristiyan ve bir Filistinli arasındaki gündelik bir gerginliğin temelleri uzun süre önce atılmış politik bir davaya dönüşmesini konu alan film, ana ödül olmasa da En İyi Senaryo veya Jüri Özel Ödülü’ne uzanabilir.
 
Festivalin Amerikan sineması temsilcisi yönetmenleri Darren Aronofsky, Alexander Payne, George Clooney ve Guilermo Del Toro arasında ödüle en yakın isim ‘The Shape of Water’la Del Toro olarak dikkat çekiyor. İzleyiciye yapım tasarımı ve hayal gücüyle dikkat çeken dokunaklı bir masal sunan Del Toro, törende sahneye çıkması muhtemel isimler arasında yer alıyor. Aronofsky, sert filmi ‘mother!’la bazı takipçilerin beğenisini bazılarının öfkesini toplandı. Jüride de bölünme yaratacağı tahmin edilebilecek film tam da bu yüzden festivalden eli boş dönebilir.
 
İngiliz yönetmen Andrew Haigh’in ABD’de çektiği zarif ve dokunaklı karakter çalışması ‘Lean on Pete’ de yarışmanın favorileri arasında. Jüri, bu filmde çok başarılı bir performans sergileyen genç aktör Charlie Plummer’ı öne çıkarabileceği gibi yoksa filmi En İyi Senaryo veya Jüri Büyük Ödülü gibi bir dalda da ödüllendirebilir.
 
'Angels Wear White', yarışmadaki tek kadın yönetmen Vivian Qu'nun imzasını taşıyor.
 
Yarışmadaki tek kadın yönetmen
 
Büyük ödül Altın Aslan’a yakın iki filmden biri İsrail yapımı ‘Foxtrot’. ‘Lebanon’la 2009’da Altın Aslan kazanan yönetmen Samuel Maoz aynı ödüle ikinci kez uzanabilir. İsrailli bir ailenin özellikle de kaderin çirkin bir oyun oynadığı bir baba ve oğulun aynı zamanda da savaşın etkilerini stilize bir yönetmenlikle veren film, ana ödüllerin en güçlü adayları arasında.
 
Festivalin son günlerinde izleyiciyle buluşan Çin yapımı ‘Angels Wear White’ da jüriyi Altın Aslan’da birleştiren bir film olabilir. Aynı zamanda yarışmanın tek kadın yönetmeni Vivian Qu’nun imzasını taşıyan film, üç kız çocuğu üzerinden sistemin kadınlara yaptıklarını çok planlı bir yapı ve başarılı bir yönetmenlikle anlatıyor.
 
Yarışmanın beğenide fikir birliği yaratan filmlerinden Martin McDonagh’ın imzasını taşıyan ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, Frances McDormand’ın kararlı ve sert anne portresiyle de dikkat çekmişti. Jürinin de görmezden gelmeyeceği tahmin edilebilen film, ana ödüllerin yanı sıra McDormand veya Sam Rockwell’e oyunculuk ödülü getirebilir.