Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Akın ve Uygur’a Akademi’den davet

Akın ve Uygur’a Akademi’den davet

Akın ve Uygur’a Akademi’den davet30 Haziran 2017 - 05:06
Yönetmen Fatih Akın ve kast direktörü Harika Uygur, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin bu yıl üyelik daveti gönderdiği isimler arasında
Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, bu yıl 774 yeni ismi davet etti. Bu yıl Akademi’ye davet edilen sinemacılar arasında Türkiye kökenli iki isim bulunuyor: ‘Mustang’ ve ‘Üç Maymun’un da aralarında olduğu filmlerin kast direktörü Harika Uygur ve Altın Ayı ödüllü ‘Duvara Karşı’ ve bu yıl Cannes’da yarışan ‘In the Fade’ filmografisinde yer alan Türkiye kökenli Alman yönetmen Fatih Akın.
 
Geçen yıllarda ödüllerin ‘fazla beyaz’ olması nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer alan Akademi, bu yıl davet ettiği isimlerle ‘farklı sesleri duyurmak’ istediklerini açıkladı. Bu yıl davet edilen isimlerin yüzde 39’unun kadın olması, 2015 yılındaki orana göre yüzde 359 oranında bir artışa işaret ediyor. Davet edilen üyelerin yüzde 30’unun beyaz olmaması Akademi’nin bu alanda da dikkat gösterdiğine işaret ediyor. Davet edilen 774 yeni üyenin 57 ülkeden olduğu bilgisi de Akademi tarafından altı çizilen diğer bir konu. 2016 yılında Akademi’nin 6 bine yakın üyesinin yüzde 92’sinin beyaz ve yüzde 75’inin erkek olması, ödüllerdeki ‘beyaz’ların öne çıktığı eğilimin nedeni olarak gösteriliyordu.