Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » 'Sanat zenginleştirir, özgürleştirir'

'Sanat zenginleştirir, özgürleştirir'

'Sanat zenginleştirir, özgürleştirir'21 Şubat 2017 - 10:02
Önceki gün 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında komedyen Cem Yılmaz ve ressam Taner Ceylan buluştu. İkili sanatın özgürleştirici gücünden, komedinin zenginliğine uzanan üç saatlik bir söyleşi gerçekleştirdi
FİSUN YALÇINKAYA
 
16 Şubat'ta başlayan 16. !F İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında yalnızca film gösterimleri değil, sergi ve diğer etkinlikler de gerçekleştiriliyor. 'Küçük Sohbetler' konuşma dizisi de bunlardan biri. Bu yıl 'İyileştiren Şeyler' temasıyla düzenlenen festival, umut verici, iyileştirici düşüncenin yaratım süreci üzerinden "Yaşamımızı güzelleştiren" iki ismi komedi sanatçısı, oyuncu ve yönetmen Cem Yılmaz ve hipergerçekçi resimleriyle tüm dünyada tanınan güncel sanatçı Taner Ceylan'ı da buluşturdu. İki isim, buluşmada yaptıkları işlerin en ham hallerinden konuşmaya başladı. Sonrasında kültür sanat dünyamızın hallerinden, sanatın özgürleştirici gücüne uzanan uzun bir konuşma gerçekleştirdi. Hem de ne uzun... Konuşma hiç ara verilmeden neredeyse üç saat devam etti. Ama biz başa dönelim...
 
 
Bomontiada'da gerçekleşen konuşmanın başlamasına 15-20 dakika kala ücretsiz düzenlenen etkinliğe önceden yer ayırtmış olan izleyiciler uzun bir kuyruk hâlinde kapı önünde kayıt olup içeri girdi. 19.00 sularında başlayan konuşmayı dinlemeye gelenler arasında, farklı yaş gruplarından meraklılar bulunuyordu. Konuşma, Cem Yılmaz'ın "İlk kez kendimden daha pahalı bir sanatçıyla sahneyi paylaşıyorum" sözleriyle başladı. Ardından Taner Ceylan'ın mesleğine dair anlatımı ve Cem Yılmaz'a sorduğu sorularla sürdü. Cem Yılmaz, "Nelere gülüyoruz sorusunun cevabını ararken aslında bir sürü sorunun da cevabını arıyoruz. Ben kendim bu sorunun cevabını şöyle cevaplamayı tercih ediyorum: Her şeye gülerim” dedi.
 
Taner Ceylan, 'Boksörler' serisinde iki ayrı halini anlattığını söylüyor.
 
“‘Boksörler’ bizi anlatıyordu”
 
Taner Ceylan da buna karşılık “Genelde mutluluk üstüne çok resmim var. Mesela ‘Boksörler’ serisinin altına baktığında da o arayışı görebilirsin. İki boksör: İlkinde direniş var, ikinci yaptığım boksör ise direnmeyi bırakan boksör. Genel ruh halimizle çok ilgili bir şeydi. Direnmeyi bırakmış, bir yumrukluk hakkı kalmış. İki haldi o, iki halimdi. İki halimizdi yani” yorumunu yaptı. İzleyicilerden gelen sorularla süren sohbetin saat 20.30'da tamamlanması gerekiyordu. Görevlilerden biri son soruyu almak gerektiği konusunda uyarıda bulununca Taner Ceylan, "Ne olacak? Devam edelim, bir daha ne zaman bu şansı bulacağız" diyerek daha çok soru gelmesini sağladı. Böylece izleyicilerden Ceylan ve Yılmaz'a resim malzemelerinin nereden alınacağından, ekolojik projelerin desteklenmesine kadar geniş bir çerçevede sorular geldi. Cem Yılmaz, Taner Ceylan'ın Twitter'dan sanat tarihi üzerine okumalarına yer vermesine de değindi. Yılmaz, ayrıca 90’larda sahneye çıkmaya başladığında anlaşılmadığını, ancak uzun yıllar sonra 'usta komedyen' unvanıyla karşılandığını anlatarak şunları söyledi: “Profesyonel komik olmamaya gayret etmek, ne satarla ilgili fikirden olabildiğince uzak kalmaya çalışmak bir terbiye getiriyor belki insana."
 
'Gözü eğitmek gerek'
 
Sohbetin sonunda Taner Ceylan’ın yaptığı konuşma ise uzun alkış aldı: “Sanat özgür bir alandır. Total bir özgürlük vardır sanatta. Gözü eğitmek gerekir, kulağı eğitmek gerekir; eğittikçe o dünya büyür, gördükçe gelişirsiniz, zenginleşirsiniz ve özgürleşirsiniz. Onun için kolay iş değildir sanatsever olmak, basit de değildir. O yüzden anlamadığınız, görmediğiniz, tınısından hoşlanmadığınız şeylerden korkmayın, anlayarak yaklaşmaya çalışın, zenginleşin, özgürleşin.”