Milliyet Sanat

Resital

Resital11 Ekim 2012 - 07:10
Ukraynalı piyanist Valentina Lisitsa, Londra Royal Albert Hall'da resital veriyor, 19 Haziran 2012.


Resital (Fra. récital): Müzikte, genellikle bir sanatçı tarafından, bazen piyano eşliğinde icra edilen, ya da tek bir bestecinin eserlerinden oluşan performans türü.

Türkçe'de tam anlamsal karşılığı "okuma", müzikal anlamda karşılığı ise "dinleti" olan resital kelimesi, genellikle tekil ustalığın ön plana çıkarıldığı bir gösteri türüdür. En yaygın uygulamaları piyano, keman, kilise orgu, viyolonsel ve şan içerir.

Piyano resitalleri, programları en fazla saklanan ve böylece hakkında en fazla tarihi bilgiye sahip olunabilen türdür. 19. yüzyılın ikinci yarısından önce, resitaller genelde karışık programlara sahipti. Örneğin ünlü Polonyalı-Fransız piyanist ve besteci Frédéric Chopin, 1829'da Viyana'da verdiği ilk resitalde, programı bir orkestra, bir şancı ve bir bale gösterisiyle paylaşmak durumunda kalmıştı. Piyano resitali programlarının bu şekilde karışık düzenlenme, zira bir tek piyanistin tüm resital süresi boyunca çalabileceği düşünülmüyordu. Bu durumu değiştiren, ünlü Macar besteci ve piyano virtüözü Franz Liszt oldu.


Franz Liszt'in 1869'da çekilmiş bir fotoğrafından detay.


Liszt, 1839 yılında İtalya'da bir dizi konser verdi - bu konserlerin tek solisti kendisiydi. Bir sene sonra, 9 Haziran 1840'ta Londra'da verdiği bir halk konseri, gerçekten "resital" (aslında birçok farklı eserin bir arada çalındığı bir konser olarak "resitaller") olarak adlandırılan ilk müzik performansı oldu. 29 yaşındaki Liszt, burada kendi eserlerinin yanısıra Beethoven ve Schubert'ten de piyano parçalarını seslendirdi.


Franz Liszt'in 16 Eylül 1840'ta Londra'nın kuzeyindeki Stamford şehrinde çaldığı karışık resitalin programı. Liszt o sırada bir sanatçı kumpanyasıyla Avrupa turuna çıkmıştı ve programdaki isimler, kumpanya üyesi müzisyenlerdi.


Liszt'in bu şekilde ortaya çıkardığı solo resital formu, 1860'tan itibaren dünya çapında piyanistler arasında yaygın hale geldi. Bu yıla kadar programı bilinen resitallerin yüzde 70'inden fazlası karışık iken, 1860'tan itibaren solo resitallerin genele oranı 30 yıl içinde yüzde 85'e çıktı ve bu andan itibaren resital neredeyse tamamen solo icra edilen performanslara verilen bir isim haline dönüştü.

Fransız piyanist Hélène Grimaud piyano resitali (2011): Beethoven'ın No. 31 La Bemol Piyano Sonatı, Op. 110