Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Zeki Alasya hayatını kaybetti

Zeki Alasya hayatını kaybetti

Zeki Alasya hayatını kaybetti08 Mayıs 2015 - 11:05
22 Nisan tarihinden bu yana tedavi gören sanatçı Zeki Alasya bu sabah hayatını kaybetti
Usta sanatçı Zeki Alasya, 22 Nisan tarihinden bu yana tedavi gördüğü karaciğer hastalığı sebebiyle hayata veda etti. Koç Üniversitesi Hastanesi’nden yapılan açıklamada, "Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan 2015 tarihinden beri Koç Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi devam etmekte olan Sayın Zeki Alasya bugün saat 10:32’de vefat etmiştir" ifadeleri kullanıldı.
 
Tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenlik de yapan Zeki Alasya'nın tam adı Zeki Şenol Alasya'dır. 18 Nisan 1943 yılında İstanbul Şehzadebaşı'da doğan Zeki Alasya, aslen Kıbrıslıdır. Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın yeğeni olan sanatçı, Robert Koleji'nin orta bölümünden mezun olur ve okul döneminde bir yandan tabelacılık yapar.
 
 
Sanat hayatına 1959 yılında Millî Türk Talebe Birliği (MTTB) tiyatrosunda amatör olarak başlar. Bir süre dekoratörlük ve rehberlik yapan sanatçı 1964 yılında, Arena Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuğa başlar. 'Mister Nato', 'Kargalar Okulu', 'Şampanya ve Viski'nin aralarında olduğu oyunlarda rol alır. 1965 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra 1967'de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer alır. Bu topluluğun tüm oyunlarında oyuncu, yazar ve yönetmen olarak çalışır.
 
Alasya sinemaya 1973 yılından sonra başlar. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturur. İkili, 37 yıl boyunca birçok filmde birlikte yer alır. Zeki Alasya, 1977 yılında ise yönetmenlik yapmaya başlar. Yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu olarak yer alır. Sinemaya uzun süre ara verdikten sonra son filmi olan 'Güle Güle'de İsmet karakterini canlandırır. Sanatçı aynı zamanda 'Mavi Boncuk', 'Köyden İndim Şehire' ve 'Sivri Akıllılar' filmlerinin senaristliğini yapar. 
1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanına değer görülür. 2010 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü alır.
 
Zeki Alasya, ilk eşi Oya Alasya ile Zeynep adında bir kız çocuğuna sahip olur. Bu evlilik, 1987 yılında sonlandıktan sonra Zeki Alasya 1983'te Türkiye 2. Güzeli seçilen Sema Yunak ile 13 yıl boyunca hayat arkadaşlığı yaşar. Sanatçı, 2008 yılında Jülide Atak ile yeniden dünya evine girer.