Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Tiyatro Festivali'nin yurtdışı yolcuları

Tiyatro Festivali'nin yurtdışı yolcuları

Tiyatro Festivali'nin yurtdışı yolcuları02 Mayıs 2016 - 03:05
İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yaptıktan sonra dünyanın değişik yerlerinde sahnelenmeye başlayacak Türkiye’den oyunları derledik
SELAY SARI
 
İstanbul Tiyatro Festivali'nde prömiyerini yapacak oyunlardan dördü, festival sonrasında Avrupa'nın çeşitli sahnelerinde turneye çıkacaklar. Oyunlardan ikisi Beckett ve Çehov gibi tiyatro ustalarına aitken, ikisi ise genç Türkiyeli yazarların kaleminden çıkma. Tiyatro Festivali'nin yurtdışı yolcularını sizin için derledik.
 
 
'Godot’yu Beklerken'
 
3-4  Mayıs, 20.30, Uniq Hall, Uniq İstanbul
 
20. İstanbul Tiyatro Festivali, yönetmenliğini Şahika Tekand’ın yaptığı ve Studio Oyuncuları’nın sahneleyeceği, Samuel Beckett’in en önemli tiyatro metinlerinden biri olan ‘Godot’yu Beklerken’ oyunu ile açılıyor. Şahika Tekand, oyunda beklemek eylemi ve beklenti, umut etmek ve umutsuzluk, varolma arzusu ve varolmaya mahkûmiyet kavramlarını, doğuşla vadedilen geleceğin sonluluğunun yarattığı akıl dışılık ve bunu akla uygun kılmak üzere verilen çaresiz uğraşıyı ifade eden bir düzen kuruyor. İstanbul Tiyatro Festivali oyunun ortak yapımcılığını üstleniyor. Oyunda, Melis Avçil, Cem Bender, Nesli Kayalı, Nilgün Kurtar, Mehmet Okuroğlu, Yiğit Özşener ve Ahmet Sarıcan rol alıyor.
 
Godot’yu Beklerken İstanbul Tiyatro Festivali’nden hemen sonra 21 Mayıs’ta Amsterdam’daki Toneelhuis, Bourlaschouwburg’de sahnelenecek.
 
https://toneelhuis.be/en/production/waiting-godot
 
 
'Üç Kız Kardeş'
 
11-12 Mayıs, 20.30, Üsküdar Tekel Sahnesi / 22 Mayıs, 15.00, Caddebostan Kültür Merkezi
 
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da Edinburgh Festival Fringe’e katılacak olan Hayal Perdesi, festivalde ödüllü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski’nin yenilikçi rejisiyle Sven Jonke’nin çağdaş sahne tasarımını birleştiren, alışılmışın dışında bir ‘Üç Kız Kardeş’ sunuyor. Anton Çehov’un ünlü klasiklerinden ‘Üç Kız Kardeş’, Tekfen Holding sponsorluğunda Hayal Perdesi tarafından sahneleniyor. Oyunda Özge Özder, Selin İşcan ve Tuba Karabey rol alıyor.
Oyun, 7-17 Temmuz tarihlerinde Fransa’daki Avignon Le OFF‘da Tremplin Tiyatrosu’nda sahnelenecek.
 
http://www.avignonleoff.com/
 
 
'Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi'
 
11-12 Mayıs, 20.30, Moda Sahnesi
 
İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcıları arasında yer aldığı ‘Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi’, gecenin coşkusunu ve karanlığını üzerinde taşıyan beş kişiyi konu alıyor. Oyun, kavganın, korkunun ve aşksızlığın içinde kendilerini gecenin dönüştürücü gücüyle sınayanları sahneye taşıyor. Melis Tezkan ve Okan Urun yazıp yönettiği oyunda Meral Çetinkaya, Defne Halman, Can Kulan, Efecan Senolsun ve Okan Urun rol alıyor.
 
‘Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi’ 2017-2018 sezonunda Gent'te Vooruit sahnelenecek ve farklı şehirlerdeki tiyatrolarda Belçika turnesi gerçekleştirecekler. 
 
 
'Köpeklerin İsyan Günü'
 
21 Mayıs, 15.00 / 22-23 Mayıs, 20.30, Tatbikat Sahnesi
 
‘Köpeklerin İsyan Günü’, Nişantaşı’nda, lüks mağazalar ile ışıltılı vitrinler arasında, kendi küçük lüksleri için hiç durmadan çalışan ve yıpranan evliliği ile boğuşan Suzan’ın üzerinden, dünün seçkinleriyle bugünün kazananları arasındaki çatışmayı ve her devrin kaybedenlerinin hikâyesini anlatıyor. Ceren Ercan’ın kaleme aldığı oyunun yönetmenliğini Mark Levitas üstleniyor. Oyunda Zuhal Gencer Erkaya, Elif Ürse, Kanbolat Görkem Arslan ve Sercan Gülbahar rol alıyor.
‘Köpeklerin İsyan Günü’, 14, 15, 16 Ekim’de Lizbon’da Sao Luiz Teatro Municipal’de sahnelenecek.