Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » The Rolling Stones Amerika'yı fethediyor

The Rolling Stones Amerika'yı fethediyor

The Rolling Stones Amerika'yı fethediyor30 Kasım 2012 - 11:11
Rock'ın efsane grubunun 1965 tarihli Amerika'da platin plak kazanan albümü "Out of Our Heads", müzik tarihinin en popüler şarkılarından "(I Can't Get No) Satisfaction"ı içeriyordu

SELAY SARI

The Rolling Stones efsanesi, "Out of Our Heads" ile başlamadı aslında. 1963'te ilk single'ını çıkaran grubun 1964 tarihli, grupla aynı adı taşıyan ilk albümü, İngiltere'de 1 numaraya oturmuş, yine aynı yılın sonlarına doğru Amerika'da çıkarılan "12x5" ise listelerde üçüncü sıraya yükselerek altın plak kazanmıştı. Genel olarak 50'lerin blues şarkılarının coverlarından oluşan bu ilk albümlerden sonra, grup yavaş yavaş kendi şarkılarını daha fazla öne çıkarmaya başlayacaktı.



İngiliz grupların, kendi ülkelerine ve Amerika'ya ayrı şarkı listeleriyle albümler hazırladığı bu yıllarda, daha önce Amerika ve İngiltere'de single olarak yayımlanan, ancak "Out of Our Heads"in İngiltere albüm versiyonuna girmeyen "(I Can't Get No) Satisfaction", müzik tarihinin önemli dönüm noktalarından biri oldu. Rock tarihine damgasını vuran ve sayısız kez taklit edilen gitar riffleri, Mick Jagger'ın ancak "seksi" sıfatıyla nitelendirilebilecek vokali ve bir rock şarkıcısının hayatının çeşitli noktalarına (turneler, televizyon, seks) bilinç akışı tekniğiyle değinmesiyle, zamanında yarattığı şok etkisine karşılık bir klasik haline dönüştü şarkı. Şarkının çıktığı dönemde en çok tartışılan bölümünün, "I can't get no girl reaction" (Kızlardan tepki alamıyorum) olduğunu ve bunun seks yapmak isteyen kızlara (ki bu dönemde açıkça belirtilebilen bir durum değildi) gönderme olarak algılandığını da belirtelim.