Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Somalılardan 'Para İle Satılmaz'

Somalılardan 'Para İle Satılmaz'

Somalılardan 'Para İle Satılmaz'15 Mayıs 2015 - 12:05
Somalı madencilerin de aralarında olduğu Soma sakinlerinin yazıp yönettiği 'Para ile Satılmaz' oyunu, bugün saat 19:00'da Boğaziçi Üniversitesi'nde sahnelenecek
GÜLDEN ÖKTEM
 
Boğaziçi Üniversitesi, aralarında Somalı madencilerin de olduğu Somalıların yazıp yönettiği 'Para İle Satılmaz' oyununa ev sahipliği yapacak. Boğaziçi Soma Dayanışması'nın öncülüğünde, Emek Haftası etkinliği kapsamında bugün saat 19.00'da üniversitenin Güney Kampüsü'ndeki Demir Demirgil Salonu'nda sahnelecek oyunla ilgili olarak Boğaziçi Soma Dayanışması'ndan Zeynel Gül ile görüştük.
 
'Para ile Satılmaz' oyununu Boğaziçi Üniversitesi'nde sahnelemeye nasıl karar verdiniz?
 
Biz Boğaziçi Soma Dayanışması olarak Soma'ya sürekli ziyaretler yapıyoruz. O ziyaretlerin birinde, böyle bir tiyatro oyunundan haberdar olduk. Soma Mekansızlar Tiyatrosu'ndan bir ekip yapmış oyunu. Zaten daha önce Soma'da filan bu oyunu oynamışlar. Biz de Emek Haftası etkinlikleri kapsamında onları davet ettik.
 
Bu oyunu sadece Soma'da mı sahnelemişler?
 
Aslında bu oyunun küçük bir kısmını sahnelemişler. Şimdi oyunu kendileri geliştirdiler ve eklemeler yaptılar.
 
Boğaziçi'nde düzenlediğiniz Emek Haftası, Soma'nın birinci yılına denk geldi. Ekibi nasıl ikna ettiniz, yıldönümünde İstanbul'a gelmeye?
 
Aslında biz ayın 13'ünde sahnelensin oyun istiyorduk, Soma'nın yıl dönümünde. Ama arkadaşlar Soma'da, orada olmak istediler. O yüzden biz de bu tarihi seçtik. 
 
Siz Mekansızlar Tiyatro Ekibi'ne oyunun geliştirilmesi konusunda herhangi bir yardımda bulundunuz mu?
 
Hayır, onlar tamamen kendileri yazıp sonra da geliştirdiler. Bizim herhangi bir katkımız olmadı bu konuda. Bizim katkımız sadece İstanbul'a gelmelerine ve kalmalarına, biletlerin satılması ve dağıtılmasına destek olmak. Teknik meselelerde katkımız olmuş olabilir ancak.
 
Tiyatro ekibinde kaç kişi var? Hepsi madende çalışmıyor değil mi?
 
11 kişi olduklarını biliyorum. İçlerinden iki ya da üç kişi madende çalışıyor. Diğerleri başka yerlerde.
 
Buraya geldiklerinde onlara moral gezisi gibi bir etkinlik düzenlemeyi düşünüyor musunuz?
 
Kendi imkanlarımız el verdiğince bir İstanbul gezisi yapacağız ama küçük bir şey olacak yarın. Zaten daha önce İstanbul'a davet etmiştik Somalı aileleri. 20'ye yakın işçi ailesi gelmişti.
 
Oyunun konusu ne?
 
Oyun Soma'da madende çalışan işçileri anlatıyor. Onların emeklerinin sömürülmesi, emek hırsızlığı, yaşam koşulları, işçinin hayatının zorluğu, gözünü para hırsı bürüyen patronlar ve tabii ki Soma faciası da anlatılıyor. Oyunu sahneleyen Mehmet Çolak. Kendisi Somalı.