Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Seyircinin gözleri bağlı

Seyircinin gözleri bağlı

Seyircinin gözleri bağlı23 Ekim 2012 - 07:10
Tiyatro Artı'nın yeni oyunu "Bizde Yok", seyirciye gözlerini bağlatarak gözaltı koşullarını hissettirmeyi amaçlıyor
Tiyatro Artı, yeni oyunu "Bizde Yok" ile farklı sahneleme teknikleri üzerine arayışını sürdürüyor. Daha önce tek seyircilik oyun konsepti gibi farklı türlerde denemeler yapan topluluk bu kez seyirciyi de oyunun içine katıyor. "Bizde Yok" ile simulatif bir kurgu içine yerleştirilen seyirci, gözleri bağlı bir şekilde gözaltı sürecine tanıklık ederken; gerçeklikten uzaklaşarak kendini kurgunun içinde buluyor. Fuaye alanında ilk olarak seyircinin gözleri bağlanıyor ve birbirleriyle temas etmeleri engelleniyor. Böylelikle seyircinin göz altı sürecinin nasıl bir duygu olduğunu hissetmesi amaçlanıyor. Ardından yine gözleri kapalı bir şekilde salona alınıyor. Bir müddet sonra gözleri açılıyor. Sahnede ise göz altında kayıpların tanıklıkları anlatılıyor.

Seyir algısını değiştirmeyi hedefleyen ve her temsilde sadece 26 kişiye sahnelenen oyun, seyirciyi 'izleyen' konumundan çıkararak oyunun bir parçası haline getiriyor. Esir alınma, esir olma ve otorite -güç-kurban üçlüsü üzerinden hareket ederek Türkiye yakın tarihine odaklanan oyun, Türkiye’nin siyasi tarihine ve insan hakları sürecine de yoğunlaşarak Cumartesi Anneleri üzerinden kurgusunu tamamlıyor.

Oyunun metni ve yönetimi Ufuk Tan Altunkaya'ya ait. Bayhan Ekici, Cihan Esen, Cihat Süvarioğlu, Demet Ergün ve Efe Can Erdal'ın rol aldığı oyun 23, 24, 29, 30 ve 31 Ekim'de saat 20.30'da Harbiye'deki Mekan Artı'da izlenebilir.