Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Romeo ve Juliet'e ne oldu?

Romeo ve Juliet'e ne oldu?

Romeo ve Juliet'e ne oldu?02 Kasım 2012 - 07:11
3 sezondur İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelenmekte olan oyunun yönetmeni Kemal Başar, gösterinin engellendiği iddiasında bulundu
Kemal Başar.
Devlet Tiyatrosu'nun kadrolu yönetmenlerinden Kemal Başar, 3 sezondur İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen "Romeo ve Juliet" adlı oyunun kendisine haber verilmeden kaldırıldığını iddia etti. Başar açıklamasında oyunda Juliet karakterini canlandıran Ece Özdikici’nin Şehir Tiyatroları'ndan ayrıldığını belirterek "Eserin kurum içinden yapılabilecek oyuncu değişikliğiyle sürdürülüp sürdürülemeyeceği hakkındaki fikrim bile alınmadan keyfi olarak gösterimden kaldırıldı. Oysa sorsalar, bir haftalık bir çalışmayla bu eserimin de devâm etmesini kolaylıkla sağlayabilirdim" dedi.

Öte yandan Başar, oyununun kaldırılma nedeni olarak "Oyunun konusu gereği olan dansla kotarılmış estetik sevişme sahneleri ya da Verona’lıların partisindeki şarap servisi nedeniyle gösterimden kaldırılması ihtimâlini düşünmek bile istemiyorum" diye konuştu.

Hilmi Zafer Şahin, oyunun kaldırılmasının
söz konusu olmadığını belirtti.
Kendisiyle görüştüğümüz İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin ise oyundan sadece Özdikici'nin değil, üç dansçı ve Levent Yılmaz'ın ayrıldığını belirtti. Oyunun kaldırılması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını vurguladı: "Sadece şu anda sahnelenmiyor. Bizim pek çok oyunumuz var ve bazıları pek çok nedenle duruma göre oynanır ya da oynanmaz. 'Romeo ve Juliet' halen repertuvarımızda bulunuyor. Çok sayıda oyuncu değişikliği nedeniyle doğal olarak oyunu sahneleyemedik."

Şahin, Başar'ın dile getirdiği Şehir Tiyatroları'ndan bir başka oyuncunun Juliet rolünü üstlenme durumuyla ilgili olaraksa "Kemal Başar, bizim kadromuzdan hiçbir oyuncuyu Juliet oyunu için uygun bulmadı. Ve o yüzden bir seçme yapıldı; Ece Özdikici'yi seçti. Özdikici bize dışarıdan gelen bir oyuncuydu. Dolayısıyla şimdi kurumdan bir oyuncuyu Juliet rolüne almamız Başar'a saygısızlık olurdu. Zaten bu durum Kemal Başar'a yönelik bir durum değil; kendisinin 'Çığ' oyunu halen bizde sahneleniyor. Başar'ın açıklamaları umarım yakında sahneleyeceği 'Hamlet' oyununun magazin karşılığı değildir," açıklamasını yaptı.