Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Mücap Ofluoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Mücap Ofluoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Mücap Ofluoğlu son yolculuğuna uğurlandı13 Aralık 2012 - 07:12 | Ofluoğlu için Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi. Fotoğraflar: Yağmur Kalınkaya, Mehmet Turgut
Türk tiyatrosunun duayenlerinden, önceki gün kaybettiğimiz Mücap Ofluoğlu için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde bir tören düzenlendi
GÜLDEN ÖKTEM

Mücap Ofluoğlu dün saat 10.00'da, yıllarını geçirdiği Şehir Tiyatroları'nın Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeydi son kez. “Ne güzel, ne ağlamaklı, ne mutlu günler yaşadık burada," dediği salondaydı Ofluoğlu...

Kalabalıklara alışık olan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde bu kez bir avuç insan, Mücap Ofluoğlu için son görevlerini yapmak üzere gelmişti. Mücap Ofluoğlu başta olmak üzere hayatını kaybetmiş olan tüm tiyatro emekçileri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı tören.
Ardından Ofluoğlu ile "Cyrano de Bergerac"ta karşılıklı rol alan Tijen Par, elinde yanan bir mumla çıktı sahnenin merdivenlerinden. Mücap Ofluoğlu'nun ayak ucunda duran masanın üzerindeki yanan mumların yanına yerleştirdi elindeki mumu. Sonrasında Levent Üzümcü çıktı sahneye ve Ofluoğlu'nun özgeçmişini okudu salondakilere.

Ofluoğlu'nun ailesi adına Tahsin Takgöz gelmişti törene. Sanatçının son anlarına tanıklık ettiğini gözyaşları içinde anlatan Takgöz, "Mücap Ofluoğlu, bu dünyadan göçerken Ofluoğlu soyadını da bitirmektedir. Maalesef bundan sonra Ofluoğlu soyadını taşıyan kalmadı. Kendisi yaptığı eserlerle Türk toplumuna büyük katkılarda bulunan önemli bir ağabeyimizdi," diye konuştu.

Takgöz, "Güle güle Mücap enişte," sözleriyle indi sahneden.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, salondaki boş koltukların çoğunlukta olmasına üzülerek, "Burada daha çok kalabalık beklerdim. Zannediyorum, Ofluoğlu’nun son yıllarda televizyon dünyasında yer almaması, katılımın az olmasına neden oldu. Ancak ustalar değerlerinden bir şey yitirmiyor. Kültür dünyamızda, ’Alimin kaybı alemin kaybı gibidir’ şeklinde bir söz vardır. Mücap usta, bir alimdi. Tiyatromuzun başı sağolsun," şeklinde konuştu.

Ofluoğlu ile birlikte oyun oynamadıklarını ancak pek çok güzel zaman geçirdiklerini belirten Tuncel Kurtiz "Her zaman gençti, durmadı. İzmir Şehir Tiyatrosu, arkasından Küçük Sahne, Muhsin Ertuğrul, Şehir Tiyatroları, Oda Tiyatrosu ve 'Tartuffe'dan 'Cyrano de Bergerac'a giden inanılmaz bir çalışma temposu," sözleriyle anlattı sanatçıyı. Ölüme inanmadığını söyleyen Kurtiz, "Ben, ’Mezar, bahar ülkesine açılan bir kapıdır’ derim. Mücap ağabey, o kapıdan girdi şimdi. Oyunlarını oynamaya, şiirlerini söylemeye devam edecek," diyerek son verdi konuşmasına.

Ayla Algan ise Ofluoğlu'nun son dönemlerde çok dışarı çıkmadığını hatırlattı: "En son 'Vişne Bahçesi'ni izlemek için buraya gelmiş. Çok sevindim bunu duyunca. Çok büyüksün Mücap ağabey."

Tijen Par, Ayten Uncuoğlu ve Işık Yenersu, Ofluoğlu'nun naaşının üzerini örten Türk bayrağını kaldırdılar. Fotoğraf: Yağmur Kalınkaya


Konuşmaların ardından aralarında Ayten Uncuoğlu, Tijen Par ve Işık Yenersu'nun da olduğu sanatçılar, Ofluoğlu'nun naaşının üzerini örten Türk bayrağını kaldırmak üzere sahneye çıktı. Bayrağın kaldırılmasının ardından Ofluoğlu son kez geldiği salondan, omuzlar üstünde ayrıldı.
Mücap Ofluoğlu'nun cenazesi Şakirin Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.