Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Modern insanın Jeanne d'Arc'ı 3Mota'da

Modern insanın Jeanne d'Arc'ı 3Mota'da

Modern insanın Jeanne d'Arc'ı 3Mota'da26 Aralık 2012 - 02:12 | Ümit Çırak, Tolga Çıklaçiftçi ve Ayşegül Aydın, 3Mota'nın sahnelediği "Jeanne d'Arc'ın Öteki Ölümü"nde.
Stefan Tsanev'in yazdığı, 3Mota tarafından sahnelenen "Jeanne d'Arc'ın Öteki Ölümü", Ortaçağ Avrupası arkaplanı üzerinde günümüz dünyasına, güncel politikalara ve çarpıklıklara parmak basıyor
Yönetmenliğini Ümit Çırak’ın yaptığı Stefan Tsanev’in “Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü” adlı oyunu Sahne3’te tiyatroseverlerle buluşuyor. Fransız halk kahramanı Jeanne d’Arc’ın hikayesine farklı bir açıdan bakan oyun, bir taraftan Ortaçağ Avrupası’ndaki sorunları göz önüne sererken, esas olarak günümüz dünyasına, güncel politikalara ve çarpıklıklara parmak basıyor.

3MOTAoyuncuları; Ayşegül Aydın, Ümit Çırak ve Tolga Çıklaçiftçi’nin rol aldığı oyun, güncellenmiş ve düzenlenmiş son haliyle seyirci ile buluşuyor. Oyunun müzik çalışmaları Pınar Dikbaş, kostüm tasarım ve uygulaması Mehmet Ali Zeren, dekor tasarım ve uygulaması ise Barış Dinçel'e ait.

Oyunun yönetmeni ve oyuncusu Ümit Çırak, 3Mota ve "Jeanne d'Arc'ın Öteki Ölümü" ile ilgili şu yorumda bulunuyor: "Oyun bir yandan insan ve inanç kavramlarını tartışırken, öte yandan yazılmış resmi tarih ve yaşanan tarih arasındaki tezatı ortaya koyuyor. Çevirisini Doç.Dr.Hüseyin Mevsim’in yaptığı oyunun dramaturjisi uzun bir süreçte tamamlandı. İnsan ve inanç bağının irdelenmesini hedeflediğimiz oyunun çalışma sürecinde, metinde ele alınan Hıristiyanlık dini yanısıra birçok inanç yapısını ele almak durumunda kaldık ki, Anadolu bu yönden çok zengin bir kültüre sahip. Tasavvuf bunların içinde kurumsallaşmaktan uzak yapısı ile oyunun temel algısına zemin oluşturdu."

Bulgar yazar Stefan Tsanev'in yazdığı, çevirisini Hüseyin Mevsim’in yaptığı "Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü", Türkiye’de ilk kez 2005/2006 sezonunda Oyun Atölyesi tarafından Haluk Bilginer, Esra Kızıldoğan, Tülay Günal, Emre Karayel ve Güven Kıraç gibi isimlerin bulunduğu bir kadroyla sahnelenmişti.

2008/09, 2009/10 ve 2010/11 sezonlarında ise İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun, 2010’da Ve Sanat Tiyatrosu, 2012 başında da Ayvalık Tiyatro Festivali’nde Sanat Fabrikası tarafından sahnelendi.

Tiyatro 3Mota sitesine giriş için tıklayın: www.3mota.com