Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Met iflas edebilir

Met iflas edebilir

Met iflas edebilir09 Haziran 2014 - 04:06 | Borodin'in "Prens İgor" operasının Met prodüksiyonunda kullanılan gelincik tarlası dekorunun bedeli 169 bin dolar.
Genel müdürü Peter Gelb’e göre, New York’taki Metropolitan Opera mali sorunlardan dolayı “uçurumun kıyısında”

Dünyanın en büyük ve zengin opera salonunun iflas tehdidi altında olması, diğer opera yöneticilerine göre İngiltere’de devam eden “muhteşem sezon”la çelişki oluşturuyor.

 

İngiliz gazetesi Guardian'da Tom Service ve Maev Kennedy imzalı yayınlanan haberde, Metropolitan Opera Genel Müdürü Peter Gelb Met'in ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirterek üç sene içinde iflas ilanı yapabileceğini duyurdu. İş bırakma tehdidinde bulunan sendikalarla uzun süredir devam eden tartışma, operanın yaşadığı sorunlardan yalnızca biri.

 

Operanın satış rakamları dibe vurmuş durumda ve salondaki doluluk oranı son sezonda  %80’e kadar düştü. Maliyetler ise hızla yükseliyor;  Borodin’in “Prince Igor”unun yeni prodüksiyonu için yakın zamanda 100 bin sterlin harcama yapıldı. Met’in sinemalarda HD canlı yayın yapma yeniliği büyük övgü toplasa ve diğer operalar tarafından taklit edilse de, Gelb bunun izleyici sayısında artışa yol açmadığını, yalnızca var olan kitleyi eğlendirdiğini söylüyor.

 

Gelb, kendi şirketinde gördüğü krizin diğer opera salonları için de bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi. Fakat bu analiz Royal Opera yöneticisi Alex Beard tarafından reddedildi. Beard, “Aşk, ölüm, özlem ve acı hayatın bir parçası olduğu ve insanlar müzikle anlatılan harika hikayeler duymak istediği sürece operayı parlak bir gelecek bekliyor,” diye konuştu.