Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » La Scala grevde!

La Scala grevde!

La Scala grevde!20 Aralık 2012 - 09:12 | La Scala, dünyanın en görkemli opera salonlarından birine sahip.
19 Aralık'ta Berlioz'un "Romeo ve Juliet"i ile açılacak bale sezonu, La Scala korosunun greve gitmesiyle ertelendi. Gerekçe: koro üyelerine dans için ekstra ücret verilmemesi
Dünyada opera denilince akla ilk gelen isimlerden olan, Milano’nun La Scala Operası’nda sanatçıların greve gitmesiyle, 19 Aralık’ta başlayacak bale sezonu ertelendi.

Deutsche Oper Berlin ve Opéra National de Paris ile ortak bir çalışma olan, Hector Berlioz’un “Romeo ve Juliet” balesinin provaları esnasında, koreografın koro üyelerinden balerinler ile birlikte dans etmelerini istemesi üzerine, koro üyelerinin sahnede görünmek için ekstra ücret talep ettikleri bildirildi. Ancak La Scala yönetiminin, ortada “olağanüstü” bir durum olmadığını ve daha fazla ücret ödeyemeyeceğini açıklaması üzerine, sanatçılar greve gitti. Aynı prodüksiyonda kullanılan eğimli bir platform da dansçılar tarafından sırt ve kas ağrısına neden olduğu gerekçesiyle tepki görmüş, Opera yine grevle tehdit edilmişti.

İngiliz BBC’nin görüştüğü La Scala Opera korosu üyesi ve sendika temsilcisi Mauro Peconi, olay hakkında “Galanın iptal edilmesi bizim istediğimiz bir durum değildi, ancak Opera yönetimi her türlü uzlaşmaya kapılarını kapadı ve galayı erteledi. Biz görüşmelere devam etmek istiyorduk,” açıklamasını yaptı. Peconi, 28 Aralık'ta yapılması planlanan ikinci performans öncesinde yönetim ile müzakerelerini sürdüreceklerini belirtti.

İzinsiz grevlere yatkın bir ülke olan İtalya’da, La Scala geçtiğimiz yıllarda birçok performansını benzer nedenlerle iptal etmek durumunda kalmıştı.