Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Kulede 12 saatlik Macbeth

Kulede 12 saatlik Macbeth

Kulede 12 saatlik Macbeth23 Haziran 2014 - 04:06 | Rift'in Macbeth prodüksiyonunda izleyiciler Balfron Kulesi'nde bu şekilde karşılanıyor.
Shakespeare’in en önemli trajedilerinden “Macbeth”, alışılmışın dışında bir prodüksiyonla 16 Ağustos’a kadar Londra’daki Balfron Kulesi’nde sahnelenecek

Brütalist mimarinin simge yapılarından Balfron Kulesi’nin kullanımda olmayan üç katı, Shakespeare’in “Macbeth”inin 12 saatlik gösterisine ev sahipliği yapacak. Bu gösteri, 1960’lı yıllarda sosyal konut olarak kullanılan kuleden esinlenerek, tiyatro ekibi Rift tarafından hazırlandı.

 

Gösteri izleyicileri yaklaşık beş saat süren bir yolculuğa çıkaracak. Konuklar terkedilmiş bir otoparkta ateşin etrafında toplanmış cadılarla tanışacak ve eski moda bir salonda Macbeth ailesiyle ziyafete katılma fırsatı bulacak. Daha sonra gün doğumundaki final sahnesi için çağırılana kadar özel olarak tasarlanan dairelerde dinlenecek izleyiciler, oyunun bitiminden sonra ise çatıda kahvaltı yapacak.

 

“Macbeth”in serbest bir uyarlaması niteliğinde olan oyun, ünlü çizgi roman “Tenten’in Maceraları”ndaki hayali şehir Borduria’da geçiyor, dekor ise 1970’lerin Doğu Avrupa tarzını yansıtıyor.

 

Rift, Felix Mortimer ve Joshua Nawras tarafından kuruldu. 2013 yılında Balfron binasının sahipleri, alanı kullanmak isteyip istemediklerini sorduğunda, ikili binanın brütalist mimarisinden esinlenerek “Macbeth”in bu sıradışı prodüksiyonunu tasarladı. Mortimer, binanın oyunun ana karakteri olduğunu söylüyor. Nawras ise prodüksiyona dair düşüncelerini, “Macbeth de uçsuz bucaksız uzanan soyut bir zamanda yaşanan bir oyun. Hep gece vakitlerinde geçiyor ve herkes her zaman uyanık. Biz de seyircinin bu dünyada yaşamasının ve uyumasının, bunu gerçek zamanlı olarak deneyimlemesinin uygun olacağını düşündük” sözleriyle ifade ediyor.

 

Bina daha önce Danny Boyle’un distopya filmi “28 Gün Sonra”da da kullanıldı. 27 katlı Balfron Kulesi son dönemde sanatçıların geçici olarak ikamet ettiği yaratıcı bir merkez haline gelmişti. Yenilenme planı kapsamında ise lüks daireler yapılacak ve bina özel şirketlere satılacak.