Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Klinghoffer operasına antisemitizm suçlaması

Klinghoffer operasına antisemitizm suçlaması

Klinghoffer operasına antisemitizm suçlaması19 Haziran 2014 - 03:06 | Opera, Leon Klinghoffer'in Filistin Kurtuluş Cephesi tarafından öldürülüşünü konu alıyor
“The Death of Klinghoffer” operasının Met tarafından planlanan sinema gösterimleri, operanın antisemitizme teşvik edebileceği gerekçesiyle iptal edildi

New York Metropolitan Operası, 1985’te bir yolcu gemisinin Filistin Kurtuluş Cephesi üyeleri tarafından kaçırılması olayına dayanan “The Death of Klinghoffer” operasının sinema gösterimlerini,  antisemitizme teşvik edeceği gerekçesiyle iptal etti.

 

İlk kez 1991’de sahnelenen opera, adını Amerikan Yahudisi turist Leon Klinghoffer’in kaçırılan gemiden atılarak öldürülüşünden alıyor. Met Operası, sahnedeki performansın canlı olarak dünyanın her tarafında sinemalarda yayınlanması planını Salı günü birdenbire iptal etti.

 

Karşı çıkanlar, operayı antisemitik ve terörist sempatizanı olarak nitelendiriyor. English National Opera (ENO) ve Met işbirliğiyle, yönetmenliğini Tom Morris’in yaptığı prodüksiyon, New York’ta Ekim ayında açılış yapacak. Fakat sinema gösterimi planlarının iptal olmasından dolayı yalnızca opera yalnızca Met’te izlenebilecek.

 

İftira ve İnkarla Mücadele Birliği’yle yaşanan tartışmaların ardından, Met 15 Kasım’da 66 ülkede, 2 bin sinema salonunda eş zamanlı yapılacak gösterimlerden vazgeçtiğini duyurdu.

 

Met’in genel müdürü Peter Gelb, operanın antisemitik olmadığına inandığını, fakat uluslararası Yahudi camiasındaki samimi endişeleri de anladığını ifade etti.

 

Operanın libretto yazarı Alice Goodman ise, operayla ilgili her seferinde böyle tartışmalar yaşanmasına rağmen Met’in buna hazırlıklı olmamasına şaşırdığını söyledi. Tepkiyi yanlış ve çelişkili bulduğunu belirten Goodman ayrıca, yalnızca bir aryanın antisemitik bulunabileceğini, onun da zaten antisemitik bir karakter tarafından seslendirildiğini ve kendini açıkça belli ettiğini dile getirdi.

 

Operanın bestecisi John Adams ise, kararın son derece talihsiz olduğunu söyledi. “Benim operam Leon ve Marilyn Klinghoffer’ın anısına son derece saygılı yaklaşıyor ve vahşi cinayeti lanetliyor,” diye konuşan Adams, operasında antisemitizm, terörizm ya da şiddeti olumlayan hiçbir öğenin bulunmadığını ifade etti.

 

Öldürülen Leon Klinghoffer’ın kızları Lisa ve Ilsa Klinghoffer, 1991’de ilk sahnelenişinden beri operayı kınıyor ve babalarının cinayetini “romantize ettiğini ve meşrulaştırdığını” savunuyor.

 

English National Opera’nın sanat yönetmeni John Berry ise, hem Met’in hem ENO’nun, Adams’ın bütün büyük operalarını sahnelediğini ve işbirliği yaptıkları “The Death of Klinghoffer”a ve Adams’ın diğer işlerine güvendiklerini ifade etti. Operanın Londra temsillerinde beğeniyle karşılandığını belirten Berry, New York seyircisinin de izledikten sonra antisemitizm olmadığını anlayacaklarını ve bu olağanüstü operayı takdir edeceklerini umduğunu söyledi.