Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Kendine mekân bulamayanlara tiyatrolara ev

Kendine mekân bulamayanlara tiyatrolara ev

Kendine mekân bulamayanlara tiyatrolara ev26 Eylül 2016 - 12:09 | Cemal Toktaş ve Nergis Öztürk. Fotoğraf: Devrim Çırpan
Oyuncu Nergis Öztürk ve Cemal Toktaş geçen yıl kendilerine oyunlarını sergilemek için uzun süreli bir mekân bulamayınca Taşra Kabare'yi kurmaya karar verdiler. İkili 1 Ekim'de Ionesco'nun 'Kel Şarkıcı'sıyla kapılarını açacak mekânı anlattı
DİLAN ÖZDEMİR
 
Nergis Öztürk ve Cemal Toktaş 2012 yılında 'Böyle Bitmesin' dizisinde tanışıp kısa bir süre sonra evlendi. İkili hayatları gibi hayallerini de birleştirdi ve Kadıköy'de Taşra Kabare isimli mekânı açtı. Çiftin 1 Ekim’de Kadıköy’de faaliyetlerine başlayacak mekânı Taşra Kabare sanatın birçok dalına ev sahipliği yapacak. Müzikaller, tiyatrolar, konserler ve sergileri barındıracak mekânı Cemal Toktaş şu sözlerle tarif ediyor: “Her an başınıza sanatsal bir kaza gelebilir!”
 
Taşra Kabare gibi mekân kurma fikri nasıl doğdu? 
 
Nergis Öztürk: Bu mekân ikimizin ortak hayalinin bir ürünü. Bir yapım merkezi. Aslında geçen sene bir tiyatro oyunu her şeyi fitilledi. Oyun için mekân arayışına başladık ve bulduğumuz yerlerde de çok uzun süre oynayamadık. Zaten hep böyle bir mekân açma hayalimiz vardı. Burayı da bulunca çok sevdik. Çünkü bizim tüm hayallerimizi gerçekleştireceğimiz her şeyi barındırıyor bu mekân. Alt katta kabare yapmak istiyoruz. Birinci katında akustik konserler olsun istiyoruz...
 
Taşra Kabare ismi nerden geliyor?
 
Cemal Toktaş: Aslında taşra kelimesinin karşılığını başka kavramlarla doldurmak istedik. Taşrayı özgürlük, samimiyet, birliktelik ve misafirperverlik olarak anlamlandırmak istedik. Taşra; sen, ben, o demeden 'biz' anlamını içinde barındırıyor.
 
Yani “Sanat hepimiz içindir” mi demeye çalıştınız bu isimle?
 
N.Ö.: Tabİi ki öyle.
 
C.T.: 'Kabare'yi birçok sanat dalını bir arada barındırdığı için ve insanlara ulaşmak için çeşitli yollarla fırsat yarattığı için seçtik.
 
Taşra Kabare’de seyirciyi neler bekliyor? 
 
N.Ö.: Bir sürü ilki olacak Taşra Kabare’nin. O ilkleri önümüzdeki günlerde anlatacağız. İnsanlar kendilerini evlerinde hissetsin ve güzel yemek yesin diye güzel bir mutfak yaptık. Şefimiz benim teyzem, ama Almanya’da yaşamış ve orada da şeflik yapmış bir isim aynı zamanda. Burası için yeni bir menü hazırladı. Biz istedik ki insanlar buraya geldiğinde izlemek istedikleri oyunu görmeden önce güzel bir yemek yiyip bir şeyler içsinler...
 
C.T..: Burada akustik konserler olacak ve önemli müzisyenlerin de özel projeleri gerçekleştirilecek. Alt kata butik bir sergi alanı yapmayı planlıyoruz. Ayrıca yine alt katta sadece tiyatro değil, sinemaya da dair özel gösterimler yapmayı düşünüyoruz.
 
Geçen sene başlayan oyununuz 'Temizlik İşleri' bu yıl da programda mı?
 
C.T.: Evet oynayacağız, 'Temizlik İşleri'ni geçen sene hak ettiği kadar oynayamadık...
N.Ö.: Onu yıllarca oynamak istiyoruz.
C. T.: 'Temizlik İşleri' bizim için önemli çünkü bizi bu mekâna taşıdı.
 
Taşra Kabare'den çıkacak oyunlarla bir turne yapma fikriniz de var mı?
 
N.Ö.: Tabii olacak. Biz aslında 'Temizlik İşleri'yle geçen sene Almanya’ya kadar gittik. Bu sene de hem 'Temizlik İşleri'yle hem de diğer oyunlarla ilgili turneler yapmak istiyoruz.
 
Siz kendinize mekân bulamadığınızdan burayı kurdunuz. Peki burası da kendisine yine işlerini yapmak isteyenlere mekân olacak mı?
 
C.T.: Evet bu mekân, salonsuz tiyatrolara ve sahne ve alan bulamayan tüm sanatçılara ev sahipliği yapacak.
 
'Burada başınıza her an sanatsal bir kaza gelebilir'
 
Mekân 1 Ekim'de hangi oyunla açılacak?
 
N.Ö.: Açılış oyunumuz Ionesco'nun 'Kel Şarkıcı'sı olacak. Fakat oyunun yönetmeni Serpil Göral ile oyunu, bu mekâna göre dönüştürdük. Taşra Kabare'nin her köşesi, oyun oynanacak şekilde tasarlandı. Seyirciler 'Kel Şarkıcı' oyununda da bunu görebilecekler. 
 
C.T.: Burada seyircimize şunu garanti ediyoruz: Taşra Kabare’de başınıza her an sanatsal bir kaza gelebilir! Hiç beklemediğiniz anda sanatsal sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.