Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Kanuni ile Hurrem'in aşkı bale sahnesinde

Kanuni ile Hurrem'in aşkı bale sahnesinde

Kanuni ile Hurrem'in aşkı bale sahnesinde17 Ekim 2012 - 07:10
Geçtiğimiz sezon ilk gösterimini yapan "Hurrem Sultan" balesi, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyorTürk balesinin ilk ve en önemli koreograflarından biri olan Oytun Turfanda, ölümünün 10. yılında en önemli eserlerinden biri olan "Hurrem Sultan" balesi ile anılıyor. Geçtiğimiz sezon ilk gösterimini yapan "Hurrem Sultan" balesi, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor.
İlk defa 1977 yılında Oytun Turfanda'nın koreografisi ve Nevit Kodallı'nın bestesiyle Ankara Devlet Balesi tarafından sahnelenen "Hurrem Sultan" böylece tam 35 yıl aradan sonra tekrar izleyici karşısına çıkıyor.


Eseri sahneye, Oytun Turfanda'nın eserlerini sahnelemekte yasal hak sahibi olan Deniz Yamanus ve Oktay Keresteci tarafından konuluyor. "Hurrem Sultan"ın en önemli özelliği ise Türk bale tarihinde ilk iki perdelik eseri olması. Çoğu eserinde Türk bestecilerle çalışan, Türk motiflerini ve konularını kullanan Turfanda "Hurrem Sultan"da Kanuni Sultan Süleyman'ın Hurrem Sultan'da duyduğu aşkı konu alıyor. Bale öz oğullarını tahta getirmek isteyen Hurrem'in, Kanuni'nin ilk eşi Gülbahar'ın oğlu Şehzade Mustafa'nın öldürülmesine neden oluşunu da işliyor.


2001 yılında henüz 54 yaşındayken vefat eden Turfanda, "Hurrem Sultan" balesi ve Kanuni'yi neden ve nasıl yorumladığını şu sözlerle özetlemişti: "Kanuni, beyin arşivimde taht üzre oturur. Çabam, o devri yad etmektir. Kimi dile getirir tutkuyu, taşa yontar, beze çizer. Hareket konuşur benim uğraşımdı, olanaklar elverdiğince. Ağdalı bir dilden kaçındım, yalın anlatıma yöneldim. Konuyu, tarihin tozundan, pasından, arıtmak nedeniyle, anlatımda duygusallığa, yürek sıcaklığına ağırlık tanıdım."


Eserde Kanuni'yi Selim Borak ve M. Nuri Arıkan, Hurrem Sultan'ı Deniz Zirek, N. Melike Manav, Müge Celiloğlu dönüşümlü olarak canlandırıyorlar. Eserin tarihsel kostümlerinin kumaşları Vakko Home tarafından hazırlandı. Kostüm tasarımı ise "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin de kostümlerine imza atan Serdar Başbuğ'a ait. "Hurrem Sultan", 17, 19, 20, 23 ve 24 Ekim tarihlerinde Kadıköy Süreyya Operası’nda izlenebilecek.