Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » İstanbul’da Etiyopya rüzgarı

İstanbul’da Etiyopya rüzgarı

İstanbul’da Etiyopya rüzgarı03 Nisan 2017 - 02:04
Ethio-jazz’ın öncüsü olarak anılan Etiyopyalı müzisyen, besteci ve aranjör Mulatu Astatke önceki akşam Bomontiada’da bulunan Babylon sahnesine konuk oldu. Geleneksel Etiyopya müziğini caz, latin, funk ve soul ezgileriyle harmanlayan sanatçı, konserde seyirciyi adeta etkisi altında bıraktı
GENCAY ALTAY
 
Caz müziğinin yaşayan efsanelerinden kabul edilen 73 yaşındaki Etiyopyalı müzisyen Mulatu Astatke, önceki akşam Babylon sahnesinde verdiği bir konserle sevenleriyle bir araya geldi. 1970’li yıllarda yarattığı caz ritmleriyle Etiyopya’ya özgü melodileri harmanlayan Astatke, çok katmanlı müziğiyle dinleyeciye renkli bir gece yaşattı. ABD’nin prestijli Berklee Müzik Okulu’nda eğitim alan ilk Afrikalı müzisyen ünvanıyla dünya çapında adından sıkça söz ettiren sanatçının Babylon konserinde her yaştan seyirci vardı. Latin ve caz enstrümanlarından tumba ve bongoyu Etiyopya geleneksel müziğine dahil etmesiyle caz tarihine adını kazıyan sanatçı, konserde vibrafon ve klavyeyi kullanışındaki performanslarıyla da ustalığını bir kez daha gözler önüne serdi.
İki saate yakın sahnede kalan Astatke, geceye bağımsız filmleriyle tanınan ABD’li yönetmen Jim Jarmusch’un ‘Broken Flowers’ filminin soundtrack'inde yer alan şarkısı ‘Yekermo Sew’ ile başladı. Biletlerin tükendiği konser, güçlü Etiyopya ezgileri, latin ve caz ritimleriyle seyirciyi etkisi altına aldı. 
Astatke'nin geleneksel Afrika kıyafetiyle sahneye çıktığı gecede, ‘Motherland’ konserin zirve anlarından biri olarak dikkat çekti. Gecede aralarında ‘Green Africa’, ‘The Way to Nice’, ‘Yekatit’ ve ‘Mulatu’nun aralarında bulunduğu bestelerini seslendiren sanatçı ve orkestrası, sevenlerine temposu yüksek, güçlü bir müzikal deneyim sundu.
 
Konser boyunca tumba, bongo, klavye ve vibrafon enstrümanlarını çalan Astatke, yaratıcısı olduğu Ethio-jazz türüyle bugüne kadar sayısız müzisyene ilham kaynağı oldu. Amerikalı hiphopçu Kanye West, Nas ve Somalili müzisyen K’naan Astatke’nin bestelerinden ‘sample’ alan sanatçılar arasında yer alıyor. Yayınladığı solo albüm ve iş birlikleriyle doğduğu coğrafyanın sınırlarını aşan sanatçı, 1973 yılında gerçekleşen bir Etiyopya turunda ABD’li caz bestecisi, piyanist ve caz orkestrası şefi Duke Ellington ile birlikte sahne almıştı. Geleneksel Etiyopya müziğinden yola çıkarak yarattığı Ethio-jazz türünün dünya çapında görünürlüğünü artıran sanatçı, Babylon konserinde birlikte çaldığı orkestrasıyla izleyicisine cazın farklı renklerini keşfettirdi.  
 
 
 
‘Ülkem şarkılarımda hep en ön sırada yer alacak'
 
Ethio-jazz, kimi müzik eleştirmenlerince John Coltrane cazının veya James Brown funk’ının Afrikalı türevi olarak görülse de, Astatke için icra ettiği bu harman, Etiyopya ezgilerinin baskınlığı ile öne çıkıyor. Sanatçı bir röportajında müziğini şu sözlerle açıklıyor: “Geleneksel Etiyopya müziğini yaratmak için 5 nota bulunuyor, Ethio-jazz da ise yaptığım şey, bu 5 notayı 12 notalık sisteme yerleştirmek. Bu zor bir uygulama. Caz ve latin ezgilerini Etiyopya müziğiyle bir araya getirirken, Etiyopya’nın özgün sesini, güzelliğini, ahengini ve karakterini kaybetmesini engellemeye çalışıyorum. Ürettiğim ‘sample’larda Etiyopya’nın kaybolmasını istemiyorum. Ülkem şarkılarımda hep ön sırada yer alacak.”