Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Ian McKellen oyunculara "geçim maaşı" istiyor

Ian McKellen oyunculara "geçim maaşı" istiyor

Ian McKellen oyunculara "geçim maaşı" istiyor24 Temmuz 2014 - 03:07
“Yüzüklerinin Efendisi”nin Gandalf’ı Sir Ian McKellen, tiyatro oyuncularının diğer düşük gelirli işçilerle ekonomik olarak aynı tanınırlığı hakettiğini söyledi

Tiyatro geleneğinden gelen ünlü İngiliz oyuncu Ian McKellen, repertuar tiyatrolarda çalışarak hayatını kazanmaya çalışan aktörlerin, “geçim maaşı” hesabına göre para almaları gerektiğini söyledi. İngiltere'de devletin belirlediği asgari ücretin geçim giderlerini karşılamadığını savunanlar tarafından hesaplanan “geçim maaşı” bu yıl Londra’da saatlik 8.80 sterlin olarak belirlendi. Ian McKellen, aktörlerin düşük gelirli çalışanlarla aynı şekilde değerlendirmeleri gerektiğini söylüyor. Yeni yapılan bir araştırma 50 aktörden yalnızca birinin yıllık 20 bin sterlinden fazla kazandığını gösteriyor.

 

McKellen, Radio Times’a “Çoğu aktör zengin değil, hatta çok fakirler. Devam etmelerini sağlayan şey işlerini sevmeleri” diye konuştu. “Yüzüklerin Efendisi” ve “X-Men” gibi gişe bombalarında rol alan, yalnızca “Hobbit” filmlerinden 6 milyon sterlin kazanan Ian McKellen, kendisinin ekonomik kaygıları olmadığını itiraf ediyor. Onunla aynı fırsatlara sahip olmayanlar için endişelenen aktör, “Aktörlerin iyi rolleri geri çevirmek zorunda kaldığını, çünkü ödenen paranın yeterli olmadığını biliyorum. Zor bir durum bu. Talep edilebilecek şey, aktörlerin “geçim maaşı” alması olur. Şu anda çalışan bütün repertuar tiyatrolarının bunu yapabilmelerini isterdim. Çok büyük fark yaratırdı” dedi.