Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Google Leyla Gencer'i anıyor

Google Leyla Gencer'i anıyor

Google Leyla Gencer'i anıyor10 Ekim 2013 - 12:10
İnternet arama motoru devi, "La Regina / Kraliçe" lakaplı soprano Leyla Gencer'in 85. doğum yıldönümünü İKSV girişimiyle bir doodle ile kutluyorDünya çapında her gün yüz binlerce kişi tarafından kullanılan arama motoru Google, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimiyle, tüm dünyanın “La Diva Turca” ve "La Regina" olarak alkışladığı 20. yüzyılın en önemli sopranolarından Leyla Gencer’i, doğumunun 85. yıldönümünde anıyor.

En önemli opera sahnelerinde onlarca başrol yorumlamış, birçok genç opera sanatçısının eğitimine katkıda bulunmuş, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Mütevelliler Kurulu başkanlığını üstlenmiş olan ve 2008 yılında aramızdan ayrılan Leyla Gencer’i ana sayfasına taşıyan Google, sanatçının doğumunun 85. yıldönümü için özel bir doodle hazırladı. İKSV’nin girişimiyle, Leyla Gencer anısına hazırlanan doodle çalışması, 10 Ekim Perşembe günü www.google.com.tr adresini ziyaret eden tüm kullanıcılar tarafından görülebilecek.

Tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosundan yapılan doodle’lara yer veren Google şimdiye kadar Barış Manço, Piri Reis, Sabiha Gökçen ve Mevlana gibi isimler için doodle çalışmalarına yer vermişti.

20. yüzyıl opera dünyasına damgasını vuran Leyla Gencer, 1957-1980 yılları arasında, yirmibeş yıl boyunca operanın mabedi sayılan La Scala’nın primadonnası oldu, Vittorio Gui, Tulio Serafin, Gianandrea Gavazzeni ve Riccardo Muti gibi büyük İtalyan şeflerle çalıştı. Donizetti’nin unutulmuş operalarını başarılı bir şekilde yorumlayarak “Donizetti Rönesansı”nın gelişmesine büyük katkıda bulundu. Geniş repertuarı, lirik sopranodan dramatik koloratüre uzanan bir yelpazede 72 rolü kapsayan ve La Scala seyircileri tarafından "La Regina / Kraliçe" lakabına uygun görülen Leyla Gencer, 1985’te opera sahnelerine veda etti. 1992 yılına dek konser ve resitallerine devam eden soprano, daha sonra kendini genç sanatçıların yetişmesine adadı. Gencer, 2008 yılındaki vefatına kadar La Scala Tiyatrosu’nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmenliğini sürdürdü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın mütevelliler kurulu başkanlığını üstlendi. Leyla Gencer, 10 Mayıs 2008 tarihinde Milano’daki evinde vefat etti.

Leyla Gencer’i Yakından Tanımak İsteyenler İçin: “Leyla Gencer Anı Evi”

Özgün kişiliğiyle hem sahnede hem de özel yaşamında merak ve hayranlık uyandıran Leyla Gencer’i yakından tanımak isteyenler, İKSV’nin Şişhane’deki binasında yer alan Leyla Gencer Anı Evi’ni ziyaret edebilir. Gencer’in uzun yıllar operalarında birlikte çalıştığı dekoratörü Pier Luigi Pizzi’nin, Melahat Behlil, Franca Cella ve Massimo Gasparon’un yardımlarıyla düzenlenen Leyla Gencer Anı Evi’nde sanatçının Milano’daki evinin bir kısmı, kıyafetleri, piyanosu, opera yaşamı boyunca kazandığı ödülleri ve başka birçok şahsi eşyası yeniden canlandırıldı.

Leyla Gencer Anı Evi, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 11.00-16.30 saatleri arasında rehber eşliğinde ve ücretsiz olarak önceden rezervasyon yaptırılarak gezilebilir.

Ziyaret bilgileri ve rezervasyon için: (212) 334 08 21; iksv.org/tr/leylagencer