Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Dersim'in köylerinde Zazaca tiyatro

Dersim'in köylerinde Zazaca tiyatro

Dersim'in köylerinde Zazaca tiyatro12 Ağustos 2015 - 11:08
Zazacanın korunması ve aktarılması için kurulan Arêkê Kay tiyatro grubu, Köye Tiyatro projesi kapsamında Dersim'in 20 köyünde 'Xırmaçek' oyununu sahneleyecek
Dersim’de “Savaşın değil sanatın dilinin konuşulduğu bir Dersim” başlığıyla tiyatro gösterileri başladı. Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanı Kadriye Akçelik’in bireysel olarak sponsor olduğu “Köye Tiyatro” projesi altında yapılacak etkinliklerde, kaybolmaya yüz tutan bir dilin, Zazacanın insanlığın en eski sanat dallarından biri olan tiyatro ile birlikte bu dilin kendi coğrafyası olan Dersim’de halkla buluşması amaçlanıyor.
 
Arêyê Kay tiyatro grubunun hazırladığı 'Xırmaçek' isimli oyun bu proje kapsamında Ağustos ayı boyunca Dersim’in 20 köyünde izleyicisiyle buluşacak. Bölgede gerçekleştirilecek olan proje bir ilk olma özelliği de taşıyor. İsmi Zazaca 'Oyun Değirmeni' anlamına gelen Arêyê Kay tiyatro grubunun Genel Sanat Yönetmeni Yılmazcan Şare proje ile, gittikleri bütün köylerde yapacakları dil anketi sayesinde halkın ana dillinin ne durumda olduğunu da araştırabileceklerini açıkladı.