Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Cavalleria Rusticana İzmir'de

Cavalleria Rusticana İzmir'de

Cavalleria Rusticana İzmir'de22 Ekim 2018 - 05:10
İzmir Devlet Opera ve Balesi, 23 Ekim 2018 Salı günü saat 20.00’da Pietro Mascagni’nin Cavalleria Rusticana ve Ruggero Leoncavallo’nun Palyaçolar adlı birer perdelik operalarının prömiyerini gerçekleştirecek.

Operada Gerçekçilik (Verismo) akımının en başat örneklerinden Cavalleria Rusticana ve Palyaçolar, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin bu sezonun ilk prömiyeri olacak.

 

İtalya’nın gerçekçi yazarlarından Giovanni Verga’nın aynı adı taşıyan öyküsü üzerine yazılmış olan Cavalleria Rusticana’nın librettosu Giovanni Targioni-Tozzetti ve Guido Menasci’ye ait. Palyaçolar’ın librettosu ise eserin bestecisi Ruggero Leoncavallo tarafından yazılmıştır. Bu operaların İzmir sahnelemesinde orkestra şefliğini Tulio Gagliardo ve Vladimir Lungu üstleniyor. Haldun Özörten’in rejisi ile sahnelenecek olan eserlerin dekor tasarımlarını Tayfun Çebi, kostüm tasarımlarını Gülay Korkut Dinç hazırladı.

 

Koro şefliğini konuk Alman şef Hans Joachim Gallus’un üstlendiği eserlerin, ışık tasarımlarını Müfit Özbek, koreografiyi de Serhat Nüfusçu hazırladı.

Cavalleria Rusticana, dünya prömiyerinin ardından tarihte eşine az rastlanır bir hızla dünya opera sahnelerine yayılmıştır. 19. yüzyıl İtalya’sında namus ve ihanet kavramlarını ustalıkla işlemiş olması ve müziğindeki ezgi zenginliği eseri günümüzde dahi operaevlerinin en vazgeçilmezleri arasına sokmuştur. Cavalleria Rusticana’da solo rolleri; Nurgün Baburhan, Aytül Büyüksaraç, Sevinç Demirağ, Burçin Savigne, Oğuz Çimen, Levent Gündüz, Nazlı Alptekin, Başak Karataş, Ece Özaktuğ, Eray Kocatürk, İnanç Makinel, Ebru Kaptan, Evrim Keskin Özülgen paylaşıyorlar.