Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Bolşoy'un sanat yönetmenine asitli saldırı!

Bolşoy'un sanat yönetmenine asitli saldırı!

Bolşoy'un sanat yönetmenine asitli saldırı!19 Ocak 2013 - 11:01
Maskeli bir saldırgan, Bolşoy Balesi'nin 43 yaşındaki sanat yönetmeni Sergei Filin'in yüzüne asit attı. Saldırının Flin'in Bolşoy'daki göreviyle ilgili olduğu düşünülüyor
Moskova’daki ünlü Bolşoy Balesi'nin sanat yönetmeni Sergei Filin, önceki gün saldırıya uğradı. 43 yaşındaki Filin, Moskova’daki evine gitmek için arabasından indiğinde maskeli bir saldırgan suratına asit attı. 2011'de Bolşoy Balesi'nin sanat yönetmenliği görevine getirilen ünlü dansçının, yüzünde, kafasında ve gözlerinde yanıklar olduğu bildirildi. Filin, hastane odasından yaptığı açıklamada, "Çok korktum, beni vuracak diye düşündüm. Kaçmaya başladım, önümü kesti. Maskeliydi, yalnızca gözleri görünüyordu" diye konuştu.

Polis saldırganın kimliğinin henüz belirlenemediğini Ancak hem polisin hem de Filin'in meslektaşları, saldırının Filin'in Bolşoy Balesi'ndeki göreviyle ilgili olduğu fikrinde. Bolşoy Balesi'nin genel direktörü Anatoli İksanov, "Bu saldırının Filin'in profesyonel faaliyetleriyle ilgili olduğuna hiç şüphem yok. Umarım bu saldırının emrini veren bulunur. Bunu yapan bir canavar" diye konuştu.

Filin'in görme kaybı
yaşayacağından endişe ediliyor.
2011'de Bolşoy Balesi'ndeki sanat yönetmenliği görevine getirilen Filin, klasik repertuvardan uzaklaşıp, daha modern yapımlara ağırlık verdi ve özellikle kadro dışı kalan dansçıların tepkisini topladı. Son aylarda kişisel internet sitesi ve e-posta adresi hack'lenen Filin'in arabasının lastikleri de patlatıldı. Her dönemde sorunlar ve kavgalarla ünlü bir kurum olan Bolşoy Balesi'nin eski sanat yönetmenlerinden Alexei Ratmansky, "Saldırının nedeni Bolşoy'un sanat ahlakından yoksun olması" diye konuştu. Bale tarihçileri, Sovyetler döneminde dansçıların birbirlerinin bale ayakkabılarının içine kırık cam doldurduklarını hatırlattılar. Görme yetisi tehlikede olan Filin, Belçika'da yanma konusunda uzman bir askeri hastanede gözlerinden ameliyat olacak.