Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Beyoncé'nin çaldığı dans, iDANS'ta!

Beyoncé'nin çaldığı dans, iDANS'ta!

Beyoncé'nin çaldığı dans, iDANS'ta!18 Haziran 2013 - 05:06
Öncü çağdaş koreograf Anne Teresa De Keersmaeker'in Rosas danst Rosas eseri iDANS’ın en zor koşullarda “yorulmayan dansı”nı sürdürme kararlılığının bir ifadesi olarak 22 ve 23 Haziran'da Fulya Sanat Merkezi’nde sunulacakBiMERAS tarafından düzenlenen ve geçtiğimiz altı yıl boyunca Avrupa’nın en yenilikçi ve saygın çağdaş dans ve performans sanatları festivalleri arasında yer almayı başaran iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali, bu hafta sonu İstanbul’da çok özel bir proje ağırlıyor. Öncü çağdaş koreograf Anne Teresa De Keersmaeker'in Rosas danst Rosas eseri iDANS’ın en zor koşullarda “yorulmayan dansı”nı sürdürme kararlılığının bir ifadesi olarak 22 ve 23 Haziran'da Fulya Sanat Merkezi’nde sunulacak. Türkiye’de sesi gittikçe yükselen çoğulcu ve katılımcı demokrasi hareketine bir destek sunabilmek amacıyla, gösteri ücretsiz yapılacak.

Belçikalı koreograf Anne Teresa De Keersmaeker iDANS sahnesine Rosas danst Rosas (Rosas, Rosas’ı dans ediyor) adlı çağdaş dans tarihinin yapı taşlarından sayılan eseriyle konuk oluyor. Sanatçı geçtiğimiz yıl da erken dönem eserlerinden Fase ile iDANS’ta sahne almıştı.

1982 yılında yarattığı Fase (Faz) ile dans dünyasında bir dönüm noktası haline gelen De Keersmaeker, bundan bir yıl sonra etkileyici kompozisyonuyla izleyicileri bir kez daha şaşırtmayı başarmıştı. Rosas danst Rosas, 1983’teki sunumundan sonra çok büyük başarı elde etmiş; Rosas Topluluğu’nun doğmasına vesile olmuştu. Dünyanın çeşitli yerlerinde sayısız defa icra edilen gösteri bir klasiğe dönüştü; yaratıldığından bu yana geçen 30 yıl içinde yeni dansçı grupları tarafından tekrar tekrar öğrenildi, kadın-kuvveti ve protestonun simgelerinden biri olarak hafızalarda yer etti.

Beyoncé ile koreografi kavgası

Rosas danst Rosas, aynı zamanda “yazar hakları” ve “koreografi intihali” meseleleri hakkında yakın zamanda cereyan eden bir tartışmaya konu olmuştu. Ünlü pop şarkıcısı Beyoncé yeni video-klibinde bu koreografiyi izin almaksızın kullanmıştı. Bu hadise de avangard sanatla popüler kültür arasındaki ilginç bir karşılaşmaya işaret etmişti.