Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Afife 20 yaşında

Afife 20 yaşında

Afife 20 yaşında27 Nisan 2016 - 04:04
20 yıl önce verilmeye başlayan Yapı Kredi Afife Ödülleri'nde bu yıl En Başarılı Prodüksiyon ödülünün sahibi, Bakırköy Belediye Tiyatrosu'nun 'Yanlışlıklar Komedyası' oldu. Tatbikat Sahnesi'nin 'Antabus'u ise 3 ödülle en çok sayıda dalın kazananı oldu
SELAY SARI  / İstanbul
 
"Umarım 120 yıl sonra da olur ödüller. Olmazsa biz tiyatrocular ne konuşacağız ki?" Bundan 20 sene önce Haldun Dormen'in girişimi, Yapı Kredi'nin desteği ile başlayan Afife ödülleri için, geçtiğimiz sene Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı Ödülü'nü kazanan Edip Tepeli düşüncelerini böyle ifade etti. Gerçekten de kısa süre içinde Türkiye tiyatro camiası için en önemli ödüle dönüşmeyi başaran Afife, dün akşam Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen bir törenle 20. kez sahiplerini buldu.
 
Ödüllü tiyatrocular Esra Bezen Bilgin, Rozet Hubeş ve Zeliha Berksoy, 20. yıl sergisi için Afife Jale pozları veren isimlerden üçü.
 
Korhan Abay'ın sunduğu tören, 1998'den itibaren En İyi Kadın Oyuncu ve Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü kazanmış kadın tiyatrocuların, ödüllere ismini veren Afife Jale'nin ünlü pozunu verdikleri resimlerden oluşan etkileyici bir animasyonla başladı. Aralarında Tomris İncer, Zeki Alasya, Başar Sabuncu ve Levent Kırca'nın olduğu, geçtiğimiz yıl içinde kaybettiğimiz tiyatro emekçileri 'Yitirdiklerimiz' kısmında alkışlarla anıldı, sonrasında ödüllerin verilmesine geçildi.
 
Kadına şiddet, ödül konuşmalarının önemli bir kısmının odak noktasıydı. Tatbikat Sahnesi'nin oyunu 'Antabus' ile Cevat Fehmi Başkut İlk Oyun ödülünü kazanan yazar Seray Şahiner, konuşmasında "Kadına karşı şiddet hiçbirimizin uzağında değil. Ona karşı sesimizi yükselterek mücadele vermemiz mümkün," dedi. Oyundaki rolüyle En Başarılı Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Nihal Yalçın ise kadının yanı sıra çocuk istismarının da artmakta olduğuna dikkat çekti.
 
En Başarılı Genç Kuşak Sanatçı dalında Afife Ödülü'nü kazanan 'Di Tuwalete De' oyuncusu Alan Ciwan, ödül konuşmasına Kürtçe olarak başlarken, "Bu oyunu acılarımıza adıyorum. Bitsin bu kirli savaş," sözleriyle büyük alkış aldı.
 
Bu yıl ödüllerde en çok dalda ödüle layık görülen oyun, üç ödülle Tatbikat Sahnesi prodüksiyonu 'Antabus' oldu.
 
 
Dormen ile 'Lüküs Hayat'
 
Gecenin sürprizi, bu yıl ilk kez verilen Haldun Dormen Özel Ödülü'nü takdim etmek üzere sahneye çıkan Dormen için yazılan, 'Lüküs Hayat' operetiyle aynı adlı şarkının sanatçıya uyarlandığı 'Yoktur Eşin Haldun Dormen' idi. Müzikli ve danslı gösteride usta isim de sahnedeki sanatçılara katılarak ettiği dansıyla büyük alkış aldı.
 
Afife'nin kazananları
 
Yılın En Başarılı Prodüksiyonu - 'Yanlışlıklar Komedyası' - Bakırköy Belediye Tiyatrosu
Yılın En Başarılı Yönetmeni - İlham Yazar, 'Antabus'
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu  - İbrahim Selim, 'Bunu Ben De Yaparım'
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu - Nihal Yalçın, 'Antabus'
Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu - Ushan Çakır, 'Göl Kıyısı'
Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu - Tuğçe Altuğ, 'Kabileler'
Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı - Kerem Çetinel, 'Yanlışlıklar Komedyası'
Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı - Gamze Kuş, '12. Gece'
Yılın En Başarılı Sahne Müziği - Çiğdem Erken, '12. Gece'
Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü - Prof.Dr. Dikmen Gürün
Yapı Kredi Özel Ödülü - Prof.Dr. Cevat Çapan
Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü - Seray Şahiner, 'Antabus'
Haldun Dormen Özel Ödülü - 'Yoldan Çıkan Oyun'