Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » 50 yıldır sahnelerdeydi

50 yıldır sahnelerdeydi

50 yıldır sahnelerdeydi23 Ocak 2017 - 12:01
Yaklaşık bir aydır kanser tedavisi gören tiyatro sanatçısı Ayberk Atilla, dün hayata veda etti. Atilla için bugün 11.00'de Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde bir anma töreni düzenlenecek
Yaklaşık 50 yıldan bu yana tiyatro sahnelerinde seyirci karşısına çıksa da 'Bir Demet Tiyatro'daki Kahveci Asım ve Yoldaş Sulhi karakterlerini canlandırmasıyla büyük bir çoğunluk tarafından tanınan usta tiyatro oyuncusu Ayberk Atilla, dün bir süredir tedavi gördüğü kanser nedeniyle hayata veda etti.
 
18 Eylül 1946 tarihinde İstanbul‘da doğan sanatçı Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü'ne girdi. 1975'te fakülteyi bitirdi ve tiyatro hayatına 1967'de Lale Oraloğlu Tiyatrosu'nda profesyonel olarak başladı. 1968 yılında Münir Özkul  Altan Karındaş Tiyatrosu'na geçti. Burada 'Kanlı Nigar, Deli Fişek' oyunundan sonra Devekuşu Kabare'ye geçti. Burada 'Bu Şehr-i İstanbul', 'Astronot Niyazi' ve 'Generallerin 5 Çayı'nda rol aldı. Daha sonra sırasıyla Üç Maymun Kabare Tiyatrosu, Enis Fosforoğlu Tiyatrosu, Tiyatro İstanbul, Hakan Altıner, Gencay Gürün, Beşiktaş Kültür Merkezi gibi topluluklarda çalışan Ayberk Atilla 'Saat 9.05', 'Cahide Müzikali', 'Fehim Paşa Konağı', 'Sevdiğim Adam Sevdiğim Kadın', 'Yalan İçinde Yalan', 'Bana Bir Şeyhler Oluyor' gibi birçok oyunda seyircinin karşısında oldu.
 
Usta çırak ilişkisi
 
Yılmaz Erdoğan‘ın yazdığı 'Bir Demet Tiyatro' dizisiyle BKM Oyuncuları'na katıldı. Yalova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer alıp Ray Coney‘nin 'Hangisi Babası' adlı oyunda oynadıktan sonra Sinan Bengier, Volkan Saraçoğlu ve Tevfik Yapıcı ile kurdukları KAKTÜS KABARE tiyatrosunda turneler düzenledi. 2009 yılında 'Aile Saadeti' adlı dizide Paşa Baba karakterini canlandırırken Yetkin Dikinciler, Gülşah Şahin, Pelin Orhuner, Engin Hepileri'nin olduğu isimlerle birlikte oynadı.
 
2015 yılında yönetmenliğini İlker Ayrık‘ın yaptığı 'Yapışık Kardeşler' sinema filminde Musa Emmi karakterine hayat verdi.
 
Son olarak 'Seksenler' ve 'Kiralık Aşk' dizilerinde rol alan sanatçı, Kulis Tiyatro dergisinin Aralık - Ocak sayısına verdiği röporajda şöyle konuşuyordu: "Biz hep usta çırak ilişkisi ile yetiştiğimiz için onların yanında bacak bacak üstüne bile atamazdık, konuşamazdık. Onlar bir şey öğretmeye çalışmaz, sen ondan öğreneceksin. Yenilere baktığımda eski oyunculara usta demek yerine dinozor demeye başladılar."
 

Geçen yıl 30 Kasım'da 'Bir Demet Tiyatro'daki rol arkadaşı Erdal Tosun hayatını kaybetmişti. Atilla ve Tosun, skeçlerinde sarı içki tulumları içinde işçi hakları savunuculuğu yapan ve birbirleriyle didişen Spartaküs Vedat (Erdal Tosun) ve Pasifist Sulhi'ye (Ayberk Atilla) hayat veriyorlardı. Belki şimdi Spartaküs Vedat ve yoldaşı Pasifist Sulhi, didişmeye devam ediyorlardır...