Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » 17. Afife Tiyatro Ödülleri adayları belli oldu

17. Afife Tiyatro Ödülleri adayları belli oldu

17. Afife Tiyatro Ödülleri adayları belli oldu02 Nisan 2013 - 05:04
Bu yıl 17. kez düzenlenen Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları ve özel ödül sahipleri dün düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandıGÜLDEN ÖKTEM

Bu yıl 17. kez düzenlenen Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları ve özel ödül sahipleri dün düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, 17 senedir sadece finansal anlamda değil, fikir ve emek olarak da ödüllere her türlü desteği verdiklerini belirtti.

Başağa, 2012 - 2013 tiyatro sezonuna yeni yönetmelik ve jüri yapısıyla başladıklarına dikkati çekerek, "Bu kapsamda, bu yıl 75 kişilik salon kısıtlamasını kaldırdık. Bu sayede günümüz tiyatrosunu şekillendiren alternatif tiyatroları da değerlendirme süreçlerimize dahil ettik. Yeni düzenlemeler ile seçici kurul ve oylama kurulu fonksiyonlarını birleştirdik, tek katmanlı bir jüri çatısı altında topladık. Yeni katılımlarla sayısı 33 kişi olan bu jüri, sezon boyunca hem oyun izleme hem de değerlendirme görevlerini eş zamanlı olarak yürüttü" dedi.
Başağa, değerlendirme aşamasında, 33 kişinin 200'e yakın oyunu, 15 ayrı kategoride tek tek değerlendiğini de sözlerine ekledi.

Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen yaptığı konuşmada ödüllerin, Türk tiyatrosunun geleceğini daha iyi yerlere taşımak için verilen emeğin bir sembolü olarak gördüğünü söyledi. Dormen'in konuşmasının ardından jüri başkanı Tijen Par bu yıl Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nde Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Erol Keskin, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne Yiğit Sertdemir ve Yapı Kredi Özel Ödülü'ne Adalet Ağaoğlu'nun değer görüldüğünü duyurdu.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin bu yılki adayları ise şöyle:

Yılın En Başarılı Prodüksiyonu: "Çehov Makinası" - İstanbul Devlet Tiyatrosu, "Oyun" - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, "Sessizlik" - İstanbul Devlet Tiyatrosu.

Yılın En Başarılı Yönetmeni: Mehmet Birkiye - "Sessizlik" - İstanbul Devlet Tiyatrosu, Müge Gürman - "Çehov Makinesi" - İstanbul Devlet Tiyatrosu, Şahika Tekand - "Oyun" - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.

Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Öner Erkan - "Babamın Cesetleri" - Krek, Engin Hepileri "Oda ve Adam" - 0090, Yiğit Sertdemir - "Gerçek Hayattan Alınmıştır" - Altıdan Sonra Tiyatro.

Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Funda Eryiğit - "Sessizlik" - İstanbul Devlet Tiyatrosu, Tomris İncer - "Gerçek Hayattan Alınmıştır" - Altıdan Sonra Tiyatro, Sumru Yavrucuk - "Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi" - Altıdan Sonra Yapım.

Yılın En Başarılı Komedi/Müzikal Erkek Oyuncusu: Bekir Aksoy - "Sanat" - Tiyatro Gerçek, Tolga Evren - "Çirkin" - İstanbul Devlet Tiyatrosu, Murat Garipağaoğlu - "Zengin Mutfağı" - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.

Yılın En Başarılı Komedi/Müzikal Kadın Oyuncusu: Ayşe Selen - "Biz Küçükken Babamla Oyunlar Oynardık" - Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Selen Uçer - "Kuçu Kuçu" - Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu, Pınar Yıldırım - "Kırmızı Yorgunları" - Emek Sahnesi.

Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu: Süleyman Atanısev - "Sessizlik" - İstanbul Devlet Tiyatrosu, Şerif Erol - "Babamın Cesetleri" - Krek, Levend Öktem - "Çehov Makinası" - İstanbul Devlet Tiyatrosu.

Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu: Gözde Çetiner - "Çehov Makinesi" - İstanbul Devlet Tiyatrosu, Defne Kayalar - "Babamın Cesetleri" - Krek, Selin Sevdar - "Ah Smyrna'm, Güzel İzmirim" - Tiyatro Pera.

Yılın En Başarılı Komedi/Müzikal Yardımcı Erkek Oyuncusu: Rüzgar Aksoy - "Sanat" - Tiyatro Gerçek, Bahtiyar Engin - "Bezirgan" - İstanbul Halk Tiyatrosu, Şamil Kafkas - "Çirkin" - İstanbul Devlet Tiyatrosu.