Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » ”Şu Çılgın Türkler” operası yurtdışında

”Şu Çılgın Türkler” operası yurtdışında

”Şu Çılgın Türkler” operası yurtdışında12 Kasım 2012 - 03:11
Turgut Özakman’ın en çok satan romanı ”Şu Çılgın Türkler” opera eserine dönüştü, yurtdışı gösterimi 10 Kasım 2012'de yapıldıTurgut Özakman’ın Kurtuluş Savaşı destanını anlattığı romanı ”Şu Çılgın Türkler”, Sıtkı Türkmen’in librettosu, Çetin Işıközlü’nün bestesiyle iki perdelik opera eserine dönüştü. Opera eserinin dünya prömiyeri, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nce yapıldı.

Haldun Özerten’in rejisiyle sahneye konulan operanın Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 74. yılında yapılan dünya gösterimi öncesi, İZDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, eserin libretto yazarı Tekmen, bestecisi Işıközlü ve rejisörü Haldun Özörten ile Elhamra Sahnesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Büyüksaraç, ”10 Kasım Atamız’ı kaybettiğimiz gündür ama biz bu eserle yeniden doğuşu görmek istiyoruz. Bu eseri sunmaktan büyük gurur duyuyor ve sorumluluk hissediyoruz” dedi.

Rejisör Haldun Özörten ise operada sahnenin sürekli değişeceğini, eserin sahnelenmesinde barkovizyona dayalı sahneleme yöntemini seçtiklerini belirterek, ”Gerçek kesitlerden sahneler sunacağımız eserde, sanatseverler o dönemde yaşanan acıları hissedecekler” diye belirtti.

"Şu Çılgın Türkler" operası ayakta alkışlandı.


Koltuk sayısı yetmedi, ayakta izlendi

İZDOB Elhamra Sahnesi’nde yurtdışı gösterimi yapılan ”Şu Çılgın Türkler” operası, sanatseverler tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Sadece davetlilerin izleyebildiği gösterimde, sanatseverlerin aşırı ilgisi nedeniyle salona ayakta izleyici alınmak zorunda kalındı.

İlk gösterimin ardından 12 Kasım’dan itibaren sahnelenmeye devam edilecek olan iki perdelik opera, seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.