Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Tüm zamanların en süper ‘tanrıçası’

Tüm zamanların en süper ‘tanrıçası’

Tüm zamanların en süper ‘tanrıçası’17 Haziran 2017 - 02:06
Yunan mitolojisinin kaynaklık ettiği çizgi roman serisi 'Wonder Woman', sinemalarda izleyicileri ağırlarken çizgi romanının başlangıç hikayesi de ilk kez Türkçeye çevrildi
FİSUN YALÇINKAYA
 
Çizgi roman kültüründe, özellikle Amerikan çizgi roman geleneğinde bir zamanlar erkeklerin egemen olduğu bir gerçek. Uzun yıllar süper kahramanlar güçlü kuvvetli erkeklerden oluşurken, kadın çizgi roman okurları kendilerini ancak kurtarılmayı bekleyen sadece güzellikleriyle öne çıkan figürlerle özdeşleştirebildiler. Ama elbette bu düzen bozuldu. Supergirl, Batwoman ve Cat Woman’ın aralarında bulunduğu kadın süper kahramanlar resimli sayfalarda bir bir kötülüklerle mücadele ettiler. Onlardan biri de DC Comics tarafından okurlara sunulan Wonder Woman. İlk kez 1941 yılında All Star Comics serisinde görünen Wonder Woman nam-ı diğer Amazon prensesi ve Tanrıça Diana, William Moulton Marston ve Harry G. Peter tarafından yaratılmıştı. İlk ortaya çıkışından itibaren Wonder Woman, en dikkat çekici ve popüler kahramanlardan biri haline geldi. 
Yunan mitolojisinden esinlenen ve çokça mitolojik referansa sahip olan hikayesiyle Wonder Woman bu mitolojilerin modern dünyadaki suretine dönüştü. Şimdi ise sinemalara, Patty Jenkins’in yönettiği Gal Gadot’nun tüm güzelliğiyle başrolünde yer aldığı bir çizgi romanla aynı adlı yapımla konuk. Ancak Diana’ya sinemada doyamayanlar için, sinemadakinden çok daha detaylı, sert ve incelikle işlenmiş bir versiyonu da kitapçılarda bekliyor. Grant Morrison ve Yanick Paquette’in elinden çıkan Wonder Woman’ın başlangıç hikâyesi ‘Wonder Women  Yeni Dünya’, Türkiye’de ilk kez Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.
 
 
Erkeksiz ‘cennet adası’
 
Diana binlerce yıldır, kadın savaşçılar yani Amazon’larla birlikte erkeksiz ve ütopik bir mekan olan Cennet Adası’nda yaşayan Amazon kraliçesinin kızı, prenses/Tanrıça. Her süper kahraman gibi kaderinde bundan fazlasının, dünyayı kurtarmanın yazdığını daha küçük yaşında hissediyor. Adanın ötesini bu huzurun dışında kalanı merak ediyor. Ve gerçek dünyayla Cennet Adası arasındaki tülü delen bir erkeği kurtarmak için kendini modern dünyanın ortasına atıyor. Ta ki bileğinde zincirlerle gelip annesinin merhametine sığınana dek… Tarih içinde dolaşan binlerce dil bilen ve gücü, güzelliği, zekası tartışmasız olan prensesin geçeceği sınavların sadece başlangıcı bu hikaye aslında. Okurları devam kitaplarında daha fazlasının beklediğini belirtelim. Wonder Woman'ın Superman'le olan hikayesini merak edenler için Yapı Kredi Yayınları 'Superman Wonder Woman Cilt 1 Güçlü Çift' adlı bir kitap daha çıkardı. Burada iki süper gücün hayranlık uyandırıcı macerasını okuyabilirsiniz. Tony S. Daniel'in aralarında bulunduğu bir dizi çizerin imzasını taşıyan kitap sadece görselleriyle de muhteşem sahneler yaratıyor. ‘Wonder Woman  Cilt 1 Yeni Dünya’ ve  'Superman Wonder Woman Cilt 1 Güçlü Çift' raflarda keşfedilmeyi bekliyor.