Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Tüm eserlerin en pahalısı: 'Salvator Mundi'

Tüm eserlerin en pahalısı: 'Salvator Mundi'

Tüm eserlerin en pahalısı: 'Salvator Mundi'17 Kasım 2017 - 03:11
Leonardo da Vinci'nin bir süre kayıp olduktan sonra dört sene önce bir Rus işadamının koleksiyonuna giren 1505 tarihli tablosu 'Salvator Mundi', Picasso'nun 'Cezayirli Kadınlar'ının 160 milyon dolarlık rekorunu yaklaşık 3'e katlayarak 450 milyon dolara satıldı
Rönesans dehası Leonardo da Vinci'nin kayıp olduğu bir sürecin ardından bulunan ve aylardır satışı beklenen 'Salvator Mundi' adlı eseri sonunda, önceki gece New York'ta Christie's Müzayede Evi tarafından satışa çıktı. Eser 450 milyon 312 bin 500 dolara alıcı bularak bir müzayedede satışı gerçekleşen en pahalı sanat eseri unvanını aldı. Fransa Kralı 12. Louis'nin siparişi olarak yapılan İsa tasviri tablonun satışı 20 dakikada gerçekleştirildi. Müzayede atmosferi oldukça hareketli geçti. 100 milyon dolardan satışa çıkan eserin fiyatı artışlarla 200 milyona gelip duraksama yaşandı. Müzayede evinden Jussi Pylkkanen satış sırasında telefondan gelen bir alıcıyla konuştu ve "Bekleyin, tarihi bir an yaşıyoruz," dedi. Bunun üzerine açık arttırma birden hız kazandı ve telefondaki alıcı fiyatı 332 milyon dan 350 milyona çekti. Fiyat birden 355 milyon, 370 milyon ve 400 milyon dolara yükseldi. Ve Pykklanen "Katıldığınız için teşekkürler eser 400 milyona satıldı" diyerek sonucu duyurdu. Eser vergileriyle 450 milyon 312 bin 500 dolara yeni sahibine ulaştı.
 
'Mona Lisa'yla benzerlik
 
'Salvator Mundi' tamlaması dünyanın kurtarıcısı anlamına geliyor. Tablonun 1505 yılında Leonardo da Vinci tarafından yapıldığına inanılıyor. 1503 tarihinde resmedildiği düşünülen dünyaca ünlü 'Mona Lisa'yla yapılma tarihleri birbirine oldukça yakın. Christie's Müzayede Evi'nin uzmanlarından Loic Gouzer, bu konuyla ilgili olarak “'Salvator Mundi', 'Mona Lisa'ya yakın zamanda yapılmıştı. Bu sebeple kompozisyonlarında benzerlik yakalanabilir. Leonardo eşsiz bir yaratıcı güce sahipti ve gizemli olanın ustasıydı" diyor.
 
1958 yılında bir taklitçi tarafından yapıldığı düşünülerek 60 dolara satılan tablo, dört yıl önce Rus bir işadamı tarafından 127 milyon 500 bin dolara satın alınmıştı. Böylece dünyada özel bir koleksiyonda bulunan 20 Leonardo da Vinci tablosundan biri olmuştu. 'Salvator Mundi'den önce en yüksek fiyata satılan sanat eseri ise 160 milyon dolarlık fiyatıyla Pablo Picasso'nun 'Cezayirli Kadınlar' tablosuydu.