Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Topkapı'ya 220 milyon maliyetli restorasyon

Topkapı'ya 220 milyon maliyetli restorasyon

Topkapı'ya 220 milyon maliyetli restorasyon08 Nisan 2017 - 12:04
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı Müzesi'nde devam eden restorasyonlarla ilgili gazetelere açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı, tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecini yaşayan müzede devam eden 24 işin toplam maliyetinin 220 milyon lirayı bulacağını söyledi.
 
Topkapı Sarayı Müzesi'nde şu anda Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III.Ahmet Kütüphanesi, Harem 1-2-3. etaplar, Beşirağa Camii, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki istinat duvarları, Sur-i Sultani 1. etap restorasyonlarının devam ettiğini söyleyen Avcı, saray yapılarının bütüncül projelerinin hazırlandığını, güvenlik sistemleri kurulumunun sürdüğünü, avlu ve bahçelerin peyzaj çalışmalarının da yapıldığını belirtti. 
Bakan Avcı, "Bu, Topkapı Sarayı tarihinde gerçekleştirilen en kapsamlı restorasyon, konservasyon, teşhir ve tanzim projesidir" dedi.
 
Geçen yıllardaki yenileme süreçleri
 
3 Nisan 1924 yılında Atatürk’ün emriyle Müzeye dönüştürülerek halkın ziyaretine açılmak üzere İstanbul Asar-ı Atika Müzeleri Müdürlüğü'ne bağlanan Topkapı Sarayı, aynı ybazı küçük onarımlar yapılarak bir bölümü halkın ziyaretine açılmıştı. 1924-1939 yılları arasında verilen yaklaşık 60 bin liralık ödenek, Harem’deki kırık camların bir bölümünün ve çerçevelerin yaptırılması, bazı bölümlerin kurşun ve çatı onarımları gibi işlerin yapılmasına imkan vermişti.
 
1940-1944 yılları arasında verilen 1 milyon liralık ödenekle, Topkapı Sarayı’nın pek çok bölümünde ciddi onarımlar ger1961'den itibaren depolar önemli bir sorun olarak ele alındı. Arşiv ve deposu, İşlemeler Deposu ve Hazine Deposu ile Ağalar Camii’nde kütüphane ile deposu bu dönemde düzenlendi. Padişah elbiseleri ve kumaş deposu da düzenlenerek buraya ve kitaplığa rutubeti ayarlayan cihazlar konuldu. Cilt tamir atölyesinin yanında sedef tamir atölyesi ve marangozhane kuruldu. Sergi salonlarında önemli yenilikler yapıldı, Mukaddes Emanetler, Saatler ve İşlemeler gibi yeni sergi salonları oluşturuldu.
 
1970’li yıllarda, 12 seneden beri onarımda olan Harem’in bazı bölümleri onarılarak bugünkü sistemle 1971 yılında ziyarete açıldı. Arz Odası, Çin ve Japon Porselenleri, Hazine, Minyatür ve Padişah Portreleri, Saltanat Arabaları bölümleri yeni bir teşhir anlayışıyla 1972 yılında ziyarete açıldı. İmkanlar kapsamında restorasyon ve düzenleme çalışmaları devam etti.