Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Tanımsız hizmetler adına

Tanımsız hizmetler adına

Tanımsız hizmetler adına16 Nisan 2018 - 11:04
SALT Galata yeni sergisi ‘Tanımsız Hizmetler Bürosu’nda yaratım süreçlerine ve ilişkilere odaklanan eserleri bir araya getiriyor.
FİSUN YALÇINKAYA
 
Salt Galata, adını, günümüz edebiyatına etki eden en ilginç yazarlardan David Foster Wallace’ın ‘Infinite Jest’ (Sonsuz Jest) romanından alan bir sergiye ev sahipliği ediyor: ‘Tanımsız Hizmetler Bürosu’. Sergi gündelik hayatın estetiğini araştırıyor. Bunu yaparken de sanat işlerinin hangi koşullar altında, ne gibi aşamalardan geçilerek nasıl üretildiğini inceliyor.
Sergide bu amacı inceleyebileceğiniz çok sayıda eser var. Bunlardan biri John Ziqiang Wu’nun ABD’de Claremont’ta öğrencileriyle ürettiği resim ve çizimlerden bir seçkiyi sergilediği bölüm. Sanatçı serginin açıldığı gün olan 12 Nisan’da bir de atölye düzenleyerek izleyicilerle buluştu. Yaklaşık 11 yıldır sanat eğitimi veren sanatçı John Ziqiang Wu, klasik sanat eğitiminin kalıplarının nasıl kırılabileceği üzerine çalışıyor. Sanatçı Salt Galata’da düzenlediği atölyesinde bu amaçla daha önce yaptığı atölyelerdeki katılımcıların elinden çıkma materyal ve çizimleri katılımcılara sundu ve bunlardan yola çıkarak çizimler yapmalarını önerdi. Benzer şekilde masadaki çiçeklerden yola çıkarak yapılabilecek bir natürmort resim veya cep telefonuyla çekilmiş bir fotoğrafın resme uyarlanması da katılımcıların seçenekleri arasındaydı. Kısa bir sunum ve teknik tariflerin ardından sanatçı katılımcıları çizimleriyle baş başa bıraktı. Bu kısa atölye katı sanat eğitimi üzerine epey düşündürücüydü.
 
 
Nesne hikâyeleri
 
 
Sergide bunun yanı sıra David Bernstein’ın bu estetik geleneklerden esinlenen yöntemlerle hazırladığı ‘Obsessys (Merakı Mucip Nesne Hikâyeleri)’ projesi (2017-2018) yer alıyor. Eser alet edevat gibi görünen ve hem sanatçı hem de izleyiciyi olası kullanım alanlarını düşünmeye sevk eden nesnelerden oluşuyor.
 
El yapımı gardırop
 
Danna Vajda’nın projesi  ise en ilgi çekici olanlardan. Eser, dergi yazısı ve basın bülteni gibi güncel sanatın dolaşımında kullanılan temel aktarım araçlarına gönderme yapıyor. Sanatçı, bir eski eseri yok olmaktan kurtarırcasına ustalıkla derlediği kalıntıları, el yapımı bir gardıroba asılı giysi tasarımlarına dönüştürüyor.
 
Sergi metninde ‘Tanımsız Hizmetler Bürosu’, “Sergiye katılan sanatçılar yalnızca üretimin kendisiyle değil; belki de daha önemlisi, hangi koşullar altında, ne gibi aşamalardan geçilerek nasıl ve kiminle yapıldığıyla ilgilidir.
 
 
 
 
Dolayısıyla T.H.B., güncel sanatın genel manada bir estetik araştırma alanı olduğu fikrinden hareketle bireye dair daha derinlikli bir düşünüşe dayalı gündelik hayat estetiği çizgisinde konumlanır” denerek anlatılıyor. Sergi, 15 Temmuz 2018 tarihine dek görülebilecek.