Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sharjah Bienali'nden İnci Eviner'e ödül

Sharjah Bienali'nden İnci Eviner'e ödül

Sharjah Bienali'nden İnci Eviner'e ödül13 Mart 2017 - 01:03
Önceki gün gerçekleşen bir açılış ve ödül töreniyle başlayan Sharjah Bienali'nde 70'in üzerinde sanatçı arasından Türkiye'den İnci Eviner'in aralarında olduğu 5 sanatçıya ödül verildi
FİSUN YALÇINKAYA/ SHARJAH
 
Birleşik Arap Emirlikleri'nde Dubai'ye yarım saat uzaklıkta bulunan ve oraya göre daha geleneksel olmakla tanınan Sharjah'da düzenlenen 13. Sharjah Bienali önceki gün gerçekleşen bir açılışla başladı. Bienal, dünyanın her yerinden toplanıp bir araya gelen kalabalık bir güncel sanat güruhuna 15 Mart'a dek sürecek açılış programıyla ev sahipliği yapıyor. Bu yıl bienal, Beyrut'ta yaşayan küratör Christine Tohme küratörlüğünde düzenleniyor. Lübnan'ın önemli sanat kurumlarından Ashkal Alwan'ın kurucusu olan Tohme çok sayıda uluslararası sergiyle tanınıyor. 
Arapçada dalgaların yükseliş ve inişi anlamına gelen 'Tamamwuj' başlığı altında düzenlenen bienal, düşüncelerin akışına ve karşılıklı değişimine, sanatın kurduğu ilişkilere bir bakış sunuyor. Bienale Sharjah'daki 5 ana mekanda 70'in üzerinde sanatçı eserleriyle katılıyor. Yaklaşık 30 kadar yeni eserin gösterildiği bienal kapsamında ödüller de veriliyor. Bu kapsamda önceki akşam düzenlenen ödül töreninde beş ödülden birini de bienale yeni bir eseriyle katılan sanatçı İnci Eviner kazandı. Ödül İnci Eviner'le birlikte Ali Jabri, Walid Siti, Uriel Orlow ve Dineo Seshee Bopape'ye verildi. Son ana kadar açıklanmayan ödül, gala yemeği sırasında sürprizli bir şekilde sahiplerini buldu. Ödül bienalde ilk kez izleyici karşısına çıkan eserler arasından yapılan seçimle verilmesi bakımından önem taşıyor.
 
 
İstanbul da programda
 
Bienalin açılış günleri film gösterimleri, performanslar, çeşitli etkinliklerle birlikte Ortadoğu güncel sanat dünyasını bir araya getiren March Meeting yani Mart Buluşmaları programını da ağırlıyor. Bu kapsamda bienal küratör Christine Tohme'nin konuşmasının ardından enstitülerin işlev ve kuruluş amaçlarına değinen Carles Esche moderatörlüğünde bir konuşmayla açıldı. Ardından Mario Marcia Torres'in performansı ve daha önce İstanbul Bienali'nde gösterilmiş olan Ossama Mohammed'in 'Step by Step' filminin gösterimiyle sürdü. Dün ise program bienale yan programlarla eşlik edecek olan küratörler Lara Khaldi, Zeynep Öz, Kader Attia ve Christine Tomme'nin konuşmasıyla başladı. Ardından film gösterimi ve konuşmalarla devam etti.
 
12 Haziran'a dek sürecek bienale İstanbul'un da aralarında olduğu farklı şehirlerdeki yan programlar da eşlik edecek. Farklı şehirlerde düzenlenecek programlar ise ekim ayına dek devam edecek.