Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Selim Turan’ın büyük yalnızlığı

Selim Turan’ın büyük yalnızlığı

Selim Turan’ın büyük yalnızlığı30 Mayıs 2017 - 12:05
ASLI İZMİRLİ
 
Doğu ve Batı kültürlerini sentezleyerek eserler üreten ressam ve heykeltıraş Selim Turan’ın (1915-1994) 'Tez-Antitez-Sentez' isimli sergisi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) bugün açıldı. Sabancı Holding’in katkıları ve İstanbul Üniversitesi’nin işbirliği ile açılan serginin küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez üstlendi. Eserlerin büyük bir kısmı, sanatçının eşi Şahika Turan tarafından 2003’te İstanbul Üniversitesi’ne bağışlanan Selim Turan Koleksiyonu’ndan seçildi. 
Bölüm başlıklarının, sanatçının severek okuduğu ve etkilendiği tasavvuf düşünürü Feridüddin Attar’ın 'Mantıku’t Tayr' kitabından alıntılarla adlandırıldığı sergi, Turan hakkında gerçekleştirilen en kapsamlı sergi olması itibarıyla önem taşıyor. Sergide, Turan’la aynı zamanlarda Paris’te yaşayıp eser üreten sanatçılardan Fahrelnissa Zeid, Mübin Orhon, İlhan Koman, Ferit İşcan, Nejad Devrim ve Hakkı Anlı’nın da eserleri yer alıyor.
 
Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer sergi ile ilgili olarak, “Ülkemizin en eski üniversitesi ve en genç üniversitelerinden birinin yaptığı işbirliğinden dolayı çok memnunuz. İstanbul Üniversitesi’ne bize güvenip eserleri emanet ettiği için teşekkür ederiz. Bu sergi, Selim Turan’ın içinde büyüdüğü ortamı ve onun büyük yalnızlığını içinde bulunduruyor” şeklinde konuştu. 
 
 
Doğu ve Batı figürleri üzerine
 
Serginin küratörü Necmi Sönmez’in kararıyla 'Tez-Antitez-Sentez' adını alan sergi, aynı zamanda Sönmez’in Feyhaman Duran ile ilgili olarak yazdığı kitabın da başlığı. 'Tez', sanatçının 'modern olmak' temasıyla ürettiği, somut içerikli eserlerini anlatmak için kullanılırken 'Antitez', Turan’ın Paris’te yaşadığı dönemde “Her tezin bir antitezi olmalı” düşüncesinden yola çıkarak ürettiği soyut eserlerini anlatıyor. 'Sentez' ise sanatçının Doğu ve Batı figürlerini bir arada kullanarak ürettiği hareketli heykellerini anlatmak için kullanılıyor. SSM’de Ocak ayında açılan ve halen sürmekte olan 'Feyhaman Duran- İki Dünya Arasında' sergisine paralel olarak açılan 'Tez-Antitez-Sentez' 13 Ağustos’a kadar SSM’de görülebilir.