Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Leonardo da Vinci'yi keşfedin

Leonardo da Vinci'yi keşfedin

Leonardo da Vinci'yi keşfedin15 Aralık 2017 - 07:12
İtalyan rönesans araştırmacısı ve sanatçısının dehası, orijinal eskizlerinden yola çıkan 100 replika ile UNIQ Müze'de
FİSUN YALÇINKAYA
 
Rönesansın dâhi ismi Leonardo da Vinci'nin ismi son aylarda sıkça 'Salvator Mundi' adlı kayıp eserinin bir müzayedede satılan dünyanın gelmiş geçmiş en pahalı eser ilan edilişiyle gündeme geldi. Ancak Da Vinci'nin dünya kültür ve bilim mirasına olan katkıları bir tabloyla ya da satış rakamıyla açıklanamayacak kadar büyük. Şimdi orijinal tabloları İstanbul'a getirmese de Da Vinci hakkında oldukça eğitici ve öğretici materyali toparlamış özellikle çocuklar ve gençler için yararlı bir sergi açıldı: ‘Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da’.  Sergi, Belçika ve Lüksemburg’dan mühendis, tarihçi, grafik sanatçıları ve zanaatkarlardan oluşan 22 kişilik bir ekip tarafından 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak hazırlanmış. Gezici römiyerini yaptığı Brugge’ün ardından dünya turuna ilk olarak İstanbul’da başlıyor. Da Vinci’nin orijinal eskizlerinden yola çıkılarak oluşturulan 100 replikasıyla birlikte; UNIQ Müze’de açılan sergi 7 Nisan 2018’e kadar devam edecek. Sergi özellikle Da Vinci'nin bisikletten, taşıma makinalarına uzanan icatlarına yeniden hayat vermesiyle dikkat çekiyor. Paraşütün bir modelinin görülebildiği sergide 'uçuş tarihi meraklıları için birçok malzeme var. İzleyiciler ayrıca üç boyutlu sanal gerçeklik gözlükleriyle 'Flying Machine’i deneyimleyebilecekler.
 
 
Mona Lisa yok ama...
 
Sergide ayrıca Da Vinci, Michelangelo, Albrecht Dürer, ve Canaletto'nin aralarında bulunduğu isimlerin gravür ve replikaları da özel bir koleksiyondan sunuluyor. Ayrıca Mona Lisa ve Salvator Mundi gibi resimlerin de kopyaları yerleştirilmiş. Sergi Teknik Direktörü Vincent Damseaux "Gerçek Mona Lisa'yı önünde uzun bir kuyruk ve kalabalık arasından görebiliyorsunuz. Burada ise hakkında uzun uzun bilgi alabilir ve kopyasını görebilirsiniz," diye belirtiyor. 
 
 
Haliç köprüsü canlandırılıyor
 
'Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da’ sergisinin en önemli ve 5 metre boyutuyla en büyük parçası; Da Vinci’nin Sultan II. Beyazıt döneminde inşa etmek istediği Haliç Köprüsü’nün replikası. 1502'de dünyanın en büyük, en güzel köprüsünü inşa etmek isteyen Da Vinci, Sultan II. Beyazıt’a bu talebiyle ilgili bir mektup göndermiş ancak köprü inşa edilememiş. 2001'de, Norveç’te üstgeçit olarak inşa edilen köprü, küresel ısınmaya dikkat çekmek amaçlı buz maketleriyle de dünyanın çeşitli yerlerinde sergileniyor. Sergi Teknik Direktörü Vincent Damseaux bu konuda "Bu gezici bir sergi olacak, Brugge'den başlamamızın sebebi oranın bir Rönesans kenti olmasıydı, ikinci durak olarak İstanbul'u seçmemizin sebebiyse Da Vinci'nin İstanbul'la kurduğu güçlü bağ. Haliç üzerine yapmayı tasarladığı ancak gerçekleştiremediği köprüyü burada canlandırdık," diyor.