Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » İnsanla toprağı buluşturan fotoğraflar

İnsanla toprağı buluşturan fotoğraflar

İnsanla toprağı buluşturan fotoğraflar14 Haziran 2018 - 10:06
Tarım Bakanlığı ve DenizBank’ın birlikte düzenlediği Tarım ve İnsan isimli fotoğraf yarışmasının 10. yılı GaleriDeniz’de düzenlenen bir sergiyle kutlanıyor.
FİSUN YALÇINKAYA
 
Kiminde toplanan çay yapraklarının yeşili, kiminde ipe dizilen boncukların mavisi, kiminde karların beyazı, kiminde harman yerinin sıcak sarısıyla Anadolu renkleri son 10 yıldır ‘Tarım ve İnsan‘ adlı fotoğraf yarışmasının katılımcıları tarafından belgeleniyor. Bu fotoğraflar yarışma sayesinde, bir arşive kavuşuyor. Anadolu’nun, Anadolu insanının tarımla ve doğayla ilişkisi böylece fotoğraflarla hem Anadolu’yu göremeyenlere hem de sonraki kuşaklara aktarılıyor.
 
Tarım Bakanlığı ve DenizBank’ın birlikte düzenlediği yarışmanın bu yıl 10. yılı. Tarım ve İnsan yarışmasında her yıl farklı temalar altında Anadolu’nun dört bir yanından gönderilen fotoğraflar ödüllendiriliyor, her yarışma sonrası Tarım Bakanlığı bünyesinde  fotoğraflara ödül vermenin yanı sıra bir de yarışmaya katılan fotoğraflardan oluşan bir sergi düzenleniyor. Yarışmanın 10. yılında 14 Mayıs Çiftçiler Günü haftasında Deniz Bank Genel Müdürlüğü binasının içindeki GaleriDeniz’de de 52 fotoğraftan oluşan bir sergi açıldı. İki ay sürecek sergide, binlerce fotoğraf arasından yapılmış kapsamlı bir seçki var. Bu seçkide yer alan fotoğrafların yanlarında Anadolu’dan birer deyiş veya özlü söz de bulunuyor. Düzenlenmeye başlandığı 2009 yılından bu yana 6 bin 226 kişinin katıldığı 27 bin 66 adet fotoğrafın yer aldığı bu yarışma, tarım kültürünü yansıtmayı amaçlıyor.
 
 
Doğa dostu mesaj
 
Deniz Bank Kültür Sanat Yöneticisi Perihan Yücel yarışmanın başladığı günden bu yana gitgide büyüdüğünü ve artık yılda 30 – 40 bin arası başvuru aldıklarını  söylüyor. Her seviyeye açık olan yarışma Anadolu insanının tarımla ilişkisini ele alıyor. Jüri üyeleri arasında fotoğraf sanatçıları Ozan Sağdıç ve Mehmet Aslan Güven’in yanı sıra Tarım Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı’ndan bir yöneticinin de yer aldığını belirten Perihan Yücel, seçimlerinin sanatsal kriterlere olduğu kadar doğaya saygıyı da gözetmeye bağlı olduğunu dile getiriyor. Fotoğrafların doğayla ilgili yanlış bir mesaj verip vermediğine dikkat ettiklerini vurgulayan Yücel, fotoğraf yarışması ve sergiyi, ‘Anadolu insanına, yaptığı işe ve üretime saygı’ olarak ifade ediyor. Fotoğrafların altına yazılan sözleri ise ‘Ait olduğu yerin diliyle konuşsun, ona bakan da biraz dursun ve o güzelliklerin bizim olduklarını hissederek mutlu olsun’  diye birer söz yazdık“ diyerek anlatıyor. Sergi Türkiye’nin çok sayıda şehrinden eşsiz anlara tanıklık etmek isteyenleri bekliyor. 
 
 
 
Bu yıl buzağı yılı
 
‘10. Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması’, genel, çiftçi, öğrenci, gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı çalışanları, DenizBank çalışanları ve tematik kategori olmak üzere altı farklı kategoride gerçekleşiyor. Tematik kategorinin teması, 2018 yılında ‘Buzağı Yılı’ olarak belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, hayvansal üretimde yerli ve yeterli üretimi gerçekleştirme ve net ihracatçı bir ülke olma hedefleriyle 2018 yılını ‘Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Buzağı Kayıplarını Önleme Yılı’ olarak ilan etti. 10. Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması sağlıklı buzağı verimli hayvancılık çalışmalarının önemine dikkat çekerek projeye destek olmak amacıyla tema konusunu ‘Buzağı Yılı’ oldu. Yarışmacılar tarım, hayvancılık, toprak, su, su ürünleri, gıda ve muhafazası, tarım ürünlerinin işlenmesi, çiftçi, köylü ve köy yaşamına dair her türlü faaliyeti konu alan fotoğraflarla yarışmaya katılabilecek. Yarışmaya 24 Haziran- 21 Eylül 2018 arasında başvurulabilecek.