Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Hoş geldin ‘geçici mekân’

Hoş geldin ‘geçici mekân’

Hoş geldin ‘geçici mekân’23 Mayıs 2018 - 10:05
İstanbul Modern müzesi, 14 yıl boyunca Karaköy’de deniz kıyısında bulunan ve sinemadan, sergiye, konsere pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptığı süreçte kent için sembolik bir mekâna dönüşen ‘ev’inden geçici bir süreliğine ayrıldı.
FİSUN YALÇINKAYA
 
Dün bir basın toplantısı ve açılışla tanıtılan yeni mekân Beyoğlu’nda Meşrutiyet Caddesi’nde 99 numarada yer alıyor. Eski bina yeniden yapılıp tamamlanana dek müze faaliyetlerini eksiksiz olarak burada sürdürecek. Müzenin koleksiyon sergileri, süreli sergisi, çocuk ve gençler için eğitim alanı, sinema salonu, fotoğraf galerisi, kütüphanesi, kafe ve müze dükkanı bu binanın katlarına yayılmış halde izleyicileri bekliyor. Müzede bir süreli sergi, bir koleksiyon sergisi bir de fotoğraf sergisi olmak üzere dün üç sergi birden açıldı. 
 
 
‘Geçici mekân’ın ilk süreli sergisinde müze, heykel sanatçısı Anthony Cragg’i ağırlıyor. Ferko’nun sponsorluğunda gerçekleşen sergi, 11 Kasım 2018’e kadar sanatseverlerle buluşacak. Basın toplantısında açıklama yapan heykeltıraş Anthony Cragg, ilk heykelini 19 yaşında yaptığını ve bugün heykel sanatında 50. yılı olduğunu söyledi. İstanbul’a büyük bir sevgisi olduğunu belirten sanatçı müzeyle birkaç yıldır bu sergiyi planlamakta olduklarını ve sonuçtan çok mutluluk duyduğunu vurguladı. Küratörlüğünü İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği ‘İnsan Doğası’ adlı sergide, Cragg’in 1980’li yıllardan bu yana heykel sanatına dair sürdürdüğü denemeler, kapsamlı bir bütünlükle bir araya getiriliyor. Sergide, Cragg’in  ‘Erken Biçimler’ ve ‘Akılcı Varlıklar’ serilerinden örnekler sunuluyor. 
 
İstanbul Modern’in, ‘Şimdinin Peşinde’ adlı koleksiyon sergisinde ise 33 sanatçının resim, heykel, yerleştirme, video ve desenlerden oluşan 42 yapıtı bir araya geliyor. İstanbul Modern Küratöryel Ekip’ten Öykü Özsoy, Deniz Pehlivaner ve Ümit Mesci’nin küratörlüğünü üstlendiği sergide Deniz Aktaş, Peter Anders, Mehtap Baydu, Taner Ceylan, Burhan Doğançay, Necla Rüzgar, Sarkis, Güneş Terkol, Canan Tolon ve TUNCA’nın eserleri yer alıyor. Fotoğraf Galerisi’nin koleksiyon sergisi ‘Bakış Açıları’ ise 1960’lı yıllardan günümüze fotoğraf alanındaki deneysel üretimleri içeriyor.