Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Hac yolculuğu müzayedede

Hac yolculuğu müzayedede

Hac yolculuğu müzayedede30 Mart 2017 - 12:03
19. yüzyıl ressamı Georg Emmanuel Opiz'in 'Mahmalın Mekke Yolunda Bir Vahaya Gelişi' adlı eseri 25 Nisan'da açık artırmaya çıkacak
1805-25 yılları arasında Bohemyalı ressam Georg Emmanuel Opiz tarafından yapılan bir başyapıtın, Sotheby's'in 25 Nisan'da Londra'da gerçekleştirilecek olan müzayedesinde sanatçı için rekor fiyata ulaşması bekleniyor. Değer aralığı 800.000-1.200.000 sterlin olan "Mahmalın Mekke Yolunda Bir Vahaya Gelişi" adlı eser yıllık Hac ziyaretini yerine getiren Osmanlı kervanını zengin ayrıntılarla betimliyor.
 
Opiz'in büyük boyutlu yapıtlarına nadir rastlanması bakımından eser önem taşıyor. Büyük boyutlu tuval üzerine yağlıboya yapıt, Osmanlı padişahının Mekke'yi de kapsayan kutsal topraklar üzerinde mutlak otoritesinin olduğu bir döneme tarihleniyor. Yapıt Londra'da 1978'de yapılan önemli 'Eastern Encounters' sergisine dahil edilmesi ve burada satın alınmasıyla seçkin bir geçmişe sahip. Opiz'in bu anıtsal yapıtı ilk kez 2012'de her yıl tekrarlanacak bir etkinlik olarak düzenlenen ve şimdi altıncı mevsimini gerçekleştiren Sotheby's Oryantalist Müzayedesi'nin öne çıkan eserlerinden biri olacak. Müzayede 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başı Osmanlı dünyasıyla Kuzey Afrika, Mısır, Yakın Doğu ve Arabistan'ın manzaralarını, insanlarını ve geleneklerini betimleyen resimleri ve heykelleri bir araya getiriyor.